NAŠA ŠKOLA: Učiteljica Verica Jurič – Ćurdo

objavljeno u: NAŠA ŠKOLA | 0

(Na školi u Mandinu Selu radila je od 1. rujna 1968. do 22. ožujka 1974.)

Poštovani gospodine Ante, Izvršavam obećanje. Šaljem Vam ove slike, koje će te mi vratiti kad Vam ne budu trebale. A sad nekoliko riječi o meni. 1. 9. 1968. godine počela sam raditi u školi u Mandinu Selu (moje prvo radno mjesto). Tu sam radila do 22. 3. 1974. g. Škola je radila u dvije smjene (po dva odjeljenja).

Odjeljenja su brojila po 35 i više učenika. Radila sam s kolegom Ivić Jakovom. Nije bilo struje, prijevoza, ali sam radila s radošću, jer sam jako voljela svoj posao. Djeca su bila dobra, poslušna, redovno (su) dolazila na nastavu.

Zimi bi vrlo malo izostajala, iako su tada zime bile veoma oštre. Često bi se desilo da duže vremena ne odem kući u grad.

Sjećam se trgovca Stanka (Galića) kod kojeg se u jedinoj trgovini u selu okupljalo i staro i mlado. Tu sam i ja često navraćala.

Pošto nismo imali čatrnju za naše potrebe, išli smo po vodu kod djeda Mije (Stanišića – Čolića) Gledajući ponekad ove slike djece, rado se sjetim svega što sam proživjela s njima. Sve su to divne uspomene. Nekih imena se ne mogu sjetiti, prošlo je 40 godina.

Ipak se su mi se u sjećanje urezala dva brata blizanca Dinko i Zdravko (prezime !) iz Srđana, Ružica Šumanović, Vinko Kovačević, Nura, Mujo Dilaver, dječak Bože (mislim da se zvao Stanišić) i drugi. Nadam se da ćete Vi, gospodine Ante, shvatiti ove moje rečenice na ono što je za Vas bitno.

Uz srdačan pozdrav, Verica Ćurdo v.r.

Izvor: Skupina autora: Sto godina osnovne škole u Mandinu Selu, Zagreb – Mandino Selo, 2010.