IZ ARHIVE: Prvi bicikl u Mandinu Selu

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Čovjekova radoznalost, a i potreba kako bi brže i lakše stigao od jedne točke do druge, dovela je do izuma prijevoznog sredstva – BICIKLA. Kada i gdje se pojavio prvi bicikl mnogi danas misle kako je teško točno odrediti  mjesto i vrijeme, pa ni ime izumitelja bicikla.

Kako god bilo bicikl kao prijevozno sredstvo ljudski rod poznaje od kraja 18. stoljeća. Bila je to u početku drvena naprava koja se pomicala odguravanjem nogama od tlo. Trebalo je čekati 1839. godinu kada se u Njemačkoj pojavio bicikl koji se pokretao na pedale, a tek se 1879. pojavio bicikl kojeg je pokretao lanac. Od tada pa do danas bicikl je opće prihvaćeno prijevozno sredstvo koje se danas koristi za različite potrebe.

Danas se proizvode bicikl različitih vrsti i namjene: metalni, plastični, gradski, brdski, muški, ženski (od 1956), dječji (od 1965), sportski.  U prošlosti bicikl je bio skup i nije bio dostupan „običnim“ ljudima.  Danas je bicikl dostupan najvećem broju ljudi i koristi se za najrazličitije potrebe. Danas se njeguje posebna kultura vožnje bicikla, te se upriličuju različite biciklijade, smotre, izložbe i utrke

U Hrvatskoj bicikl se pojavio polovinom 19. stoljeća (Zagreb). Bicikl je danas osvojio  gotovo svako mjesto gdje živi ljudska zajednica.

U naše Mandino Selo prvi bicikl dovezao je Ilija Šumanović 1951. Ni rano, ni kasno. Prilike, potrebe i mogućnosti uvjetovale su  da se baš tada u selu pojavi prvi bicikl. Kako sam ranije napomenuo Ilija Šumanović te godine već je radio u Veterinarskoj staninici u tadašnjem Duvnu, a stanovao  u rodnoj kući u Mandinu Selu.

Onaj tko je morao svaki dan do Duvna i natrag pješačiti 15-etak kilometara može razumijeti što je Iliju natjeralo na kupovinu bicikla. Osobno ga dobro razumijem, jer sam i ja od 1959. svaki dan pješačio do škole u Duvnu i natrag. Tek sam 1963. nabavio svoj prvi bicikl. Oh, kako sam bio sretan što ga imam. Služio mi je za putovanje do škole i natrag, ali i za pokazivanje drugima.  Na svom novom „Rogu“ bio sam ponosan. Tada u selu tek je bio još koji bicikl. Bilo je takvo vrijeme.

Na priloženoj fotografiji učinjenoj 1951, godine je ponosni vlasnik prvog bicikla u Mandinu Selu Ilija Šumanović. Fotografiju je učinio  po Ilijinom savjetu i Ilijinim aparatom neki naš Mandoseljanin.

Ante Vukadin – Ćipa

Odgovori