DUVANJSKI POJMOVNIK: Ponediljak

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

U rano jutro (još) se može vidjeti pokoji Zetor ili IMT kako mili prema gradu iz smjera Kovača, Stipanjića, Mokronoga, Sarajlija ili Srđana. Vozi njemački umirovljenik, dok žena sjedi na dasci iza vozača. Kad ih netko sretne i zbunjeno se zapita kud li ovaj traktorski dvojac ovako rano ide, sine mu odgovor: Ponediljak.

Po dolasku u grad stari Švabo parkira pored Županije (Suda) i žustrim korakom krene ka Dubokom putu. Tamo će na pijaci pogledati vile, grablje i kace za kiseli kupus. Žena kasni tri koraka za njim i stalno viče: Polako, bolon. Kako ovaj ne popušta, ona u ljutnji dodaje: Šta više ne mriješ ko i drugi ljudi, ko da je meni stalo za tvoji triest posto (Objašnjenje: kad njemački umirovljenik ode s ovog svijeta, njegova supruga nastavlja primati mirovinu umanjenu za 30%). Prije povrataka kući, obvezno će posjetiti Prodex, više da nekog sretnu nego što trebaju nešto kupiti.

I oni koji rijetko idu u grad, danas su tu jer je ponediljak. Boležljivi će otići malo u bolnicu, reda radi, da se običaj ne gubi. Ostali plaćaju račune i gonjaju papire. Sve to stvara gužvu u bankama, pošti i Općini.

Stari momci su također došli, po navici. U Monacu i Japanu bistre politiku i analiziraju utakmicu. Ženski svit se malo bolje uredi, nikad ne znaš koga ćeš ponediljkom sresti. Mlađe žene obilaze butike. U jednoj ruci drže kesu, drugom nervozno vuku dječicu. Klinci, poučeni tv-emisijama, inzistiraju na svojim pravima materijaliziranim u obliku sladoleda u Muje i pizze u Gradskoj kavani (nije važno kojim redoslijedom). Stariji će na piće u Biče ili u Marka. Možda se i koja briškula baci… Mlađa ekipa izlazi oko desetke. Pije se kava u Stepu, Elementsu ili Courageu. Gradska raja žmirka ispred Pauka i Sokola. Administracija također izlazi na propisanu pauzu od pola sata u realnom trajanju dva sata i 45 min.

U gradskom prometu je gužva. Svi govore: Ponediljak. Teško je naći parkirno mjesto, čak je puno i Žensko parkirališće (to je ono preko puta zgrade policije). Taman kad svima gužva počne ići na živce, u popodnevnim satima grad se vraća u svakodnevnu rutinu.

Kako Livno u svakom pogledu kasni za Tomislavgradom, tako je i u ovom slučaju. Naime, u Livnu je ponediljak tek dva dana iza našeg, tj. sridom.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.