IZ ARHIVE: Tetka Anđa

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Ima li u selu ijedna obitelj, a da nema tetku Anđu?

Ima li ijedna tetka Anđa iz Mandina Sela koju djeca ne vole?

Ima li ijedno dijete na ovom svijetu koje se ne raduje tetkinu osmijehu i poklonima?

Tri jasna odgovora glase:

“Nema”.

Našu, Joskanovića tetku Anđu nisam upoznao, zato je se dobro sjeća Ana Kalčina i nekidan me je napala kad sam zaboravio spomenuti je u jednom tekstu. Nisam ni znao da se Ana može onako gadno naljutiti, djeluje inače pitomo, no to je druga priča.

Ovog tjedna u arhivi prilažemo sliku druge tetke Anđe, kćeri pokojnog Marka Šarca, Kažimirova brata. Anđa se sada drugačije preziva – to je njen nećak i naš urednik Ivica zaboravio navesti pa nek se njegova tetka na njega ljuti, ali sam zato uključio druge, pouzdanije izvore informacija i saznao da naša Mandoseljka živi u glavnom bavarskom gradu s obitelji, mužem Jozom i četvero djece od kojih su svi već vjenčani. Od kćeri Renate, Ivane, Josipe (rodila drugo prije dva dana) i sina Stipana Anđa je dobila desetero unučadi, a ako Bog dadne i mladi se potrude bit će ih još više.

Ova slika na kojoj je Anđa prikazana u novoj suknjici i bluzi, s frizurom koju je satima namještala da perfektno ispadne a što joj je očigledno uspjelo, nastala je ispred stare Kažimirove kuće, gdje je složna čeljad desetljećima živjela, a koja je danas dom jedne druge Anđe, Markove neviste i žene pokojnog Joze, i njene djece i unučadi.

Jedna Anđa ode, a druga Anđa dođe – glavno da su obadvije zdrave i vesele. I da su kuće puna života.

Blago Vukadin