OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA STRADANJA HRVATSKOGA NARODA NA KUPRESU

objavljeno u: DOMOVINSKI RAT, NOVOSTI | 0

Danas Kupreška visoravan, okupana jutarnjim suncem, je ugostila mnoge koji su stigli još jednom uprijeti pogled ka nebu i moliti za heroje na Kupresu.

 
Dvadeset i tri godine su prošle, a sjećanje na njih, hrvatske branitelje, je svježe baš kao cvijeće na spomen obilježjima

 
Svjetlo ideala, sloboda hrvatskog naroda, za koju su pali sja poput svijeća pomiješanih sa suncem i božanskom bjelinom snijega koga na visoravni i danas ima kao i prije 23 godine. U organizaciji općine Kupres i udruga proisteklih iz Domovinskog rata danas su upaljene svijeće i položeni vijenci na spomen obilježjima stradalim braniteljima na Kupreškoj visoravni kako u bitci za Kupres prije 23 godine tako i onima koji su svoje živote dali u II. svjetskom ratu i dalje kroz krvavu povijest.

 
U crkvi Svete obitelji sa početkom u 11 sati je služena sveta misa za branitelje koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić uz koncelebraciju i brojnih drugih svećenika. Između ostalih spomenut ćemo kako je i nakon 23 godine, na ovaj dan, sa Kuprešacima bio i fra Ćiro Lovrić, svećenik koji je bio sa kupreškim narodom i u travnju 1992. godine te sam preživio pakao rata na Kupresu o čemu svjedoči u svom dnevniku “1000 dana bez Kupresa”.

 
Župnik don Marko Tomić kroz propovijed je istaknuo važnost žrtve prolivene krvi hrvatskih branitelja na Kupresu koja je dana kao zalog naše slobode.

 
Žrtva nikad nije sama sebi razlog. Uvijek je za neko dobro, uvijek je na neko dobro i uvijek je za nekoga dobro. Ne može nitko darovati svoj život, a da nije nadahnut od Gospodina, kazao je u propovijedi don Marko Tomić.

 
Nisu iz salona izišli suprotstaviti se nekome nego su se mjesecima smrzavali po rovovima, onda kada je trebalo dati maksimum, iz takvih jadnih stituacija, teških u svakom obliku.

 
Već stasaju ljudi koji tu žrtvu ne pamte, nisu bili ni rođeni, slušaju ocjene i priče onih koji različito o tome govore, prenose afektivnu stvarnost toga, pogotovo ako su poteškoće u negativnom smislu, da bi učinili žrtvu uzaludnom ili bez ploda. Važno je da postoje svjedoci, kao što su svjedoci i Kristovog uskrsnuća koji će se uvijek vraćati na one stvarne događaje, teške događaje. Možemo li stvarno dar, kad nam ga netko dadne još pred njim uzeti i baciti u kantu za smeće? Rekli smo sve.

 
Ako dar nema poštovanje i zahvalnost onda nema ni cijene. Ako nema cijene, nema ni vrijednosti. Zar život počinje onda kada sam se ja rodio, a nemam recimo ni 20 godina?Slušamo neke priče i jadikovke koje kažu „pustimo to kraju više, vrijeme je da to već jednom završi!“

 
Nakon svete mise pored spomen križa uz crkvu Svete obitelji župnik je izmolio opijelo za poginule branitelje.

 
U Hrvatskom domu u Kupresu je sa početkom u 12.30 održana svečanost na kojoj se nazočnim gostima obratio domaćin, načelnik općine Kupres dr. Perica Romić te odmah na početku pozdravio sve koji su i ovaj put bili nazočni povodom dana sjećanja na Kupresu. Dr. Romić je upozorio na nejednak odnos prema žrtvama rata u BiH te istakao kako za zločine počinjene prema vojnicima i civilima na Kupresu u travnju 1992. godine još uvijek nije nitko odgovarao, a nema ni naznaka da bi u skorije vrijeme bio otpočet sudski postupak vezan za spomenute zločine. Potom je pozvao načelnika općine Tomislavgrad, gospodina Ivana Vukadina, da pročita imena branitelja sa područja općine Tomislavgrad koji su dali živote u travnju 1992. godine na Kupresu.

 
Gospodin Vukadin je pročitao imena 44 branitelja i kazao kako je broj stradalih branitelja iz te općine u Domovinskom ratu veći od 100. Prošle godine imena poginulih branitelja u bitci za Kupres, a rođenih na Kupresu, je pročitao načelnik općine Kupres gospodin Romić, a nakon Tomislavgrada narednih godina pročitat će se imena poginulih branitelja i iz drugih gradova i općina.

 
Nazočnim se obratila i Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH. Ona je istaknula važnost sjećanja na žrtvu branitelja u domovinskom ratu, posebno sjećanje na stradanje hrvatskog naroda na Kupresu. Žrtva nije uzaludna, posebno kada se gleda u svjetlu Uskrsa i ovog uskršnjeg vremena kazala je Krišto te svima čestitala uskršnje blagdane.

 
Ispred koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata obratio se ministar u Vladi Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić. On je istaknuo rad Hrvatskog dokumentacijskog centra koji sakuplja povijesne podatke o ratu u BiH i u čijem je izdanju do sada izišlo 7 knjiga o povijesti i ratu u BiH. Najavio je do kraja godine da će svjetlo dana ugledati još tri knjige, a od toga će jedna govoriti upravo o Kupresu i onom što se dogodilo u travnju 1992. godine, ali i o akcijama koje su bile ključne za oslobađanje Kupreške visoravni.

 
Neki podatci su zanimljivi pa tako je i podatak kako je na kupreškoj bojišnici u 1992. godini poginulo 308 branitelja, a ukupno stradanje Hrvata u ratu u Bosni i Hercegovini je 8 000. Od toga broja je 6 500 poginulih branitelja, a 1 500 je poginulih civila. Iznesen je jedan zanimljiv podatak o količini zločina u ratu u BiH, ako je to moguće izmjeriti, gdje je rečeno da je Hrvatsko vijeće obrane počinilo 9 % zločina, a Armija BiH je počinila 44 % zločina na teritoriju koji su kontrolirali, dok je na teritoriju koji je kontrolirala vojska bosanskih Srba 47 % zločina.

 
Gospodin Begić je pozvao sve institucije vlasti, predstavnike kulturnog i političkog života da novčano i na druge načine podupru rad hrvatskog dokumentacijskog centra kako bi istina bila najveći čuvar slavne povijesti domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

 
Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je istakao kako mu je uvijek čast biti na Kupresu i sa Kuprešacima, a osobito sjećati se branitelja i njihove žrtve za slobodu. Gospodin Lovrinović je istakao potporu svoju i potporu HDZ-a BiH čuvanju uspomene na domovinski rat, žrtvu branitelja i vrijednosti domovinskog rata.

 
“Kupres je poseban kamen međaš u povijesti hrvatskog naroda i neka tako ostane i u buduće“– istakao je Nikola Lovrinović.

Tekst: www.kupresinfo.com
Foto: Ivica Šarac