IZ ARHIVE: Renatin dan

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Puno Joskanovića matera željelo je da im jedno ili više djece izabere poziv u kojem će služiti drugima, moliti Boga i raditi, odnosno postati časna sestra ili svećenik. Kod muškoga dijela potomaka bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja, ali ih neću poimenice spominjati, znaju svi o kome se radi. No, ne samo u takozvanom svjetovnom životu, žene su obično jače i izdržljivije od nas koji se volimo hvalisati svojom izuzetnošću, pa je tako Kalčina prva kći, Matija, prije puno, puno godina postala s. Salezija, i cijeli svoj život posvetila više navedenim željama njena majke, pokojne Strine.

Godine prolaze, mlađi dolaze, pa je tako Matija pokušavala nekoga od nas mlađih izvesti na pravi put i odvesti u samostan. Renata, druga kći pokojnoga Karla i njegove Zdenke, oduševila se pozivom i postala također časna sestra, zadržavši svoje ime. Već puno godina služi u našoj župi, brine se o djeci, administraciji i kad stigne moli Boga za nas, da ne zastranimo previše.

Ovo je fotografija, koju nam je dostavila strina Kovačuša,  nastala na dan Renatina polaganja zavjeta, a u goste su joj došli originalni i priženjeni Joskanovići, ponosni na našu časnu, dok njeni roditelji najviše od svih zrače radošću i ponosom na svoje dijete.

Blago Vukadin