IZ ARHIVE: Brat i sestra

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Roditelji – ljudi kojima je Bog dao da dobiju vlastite potomke –  znaju da je život bez djece sasvim drugačiji, nekako prazniji od kuće pune galame, prljavih čarapa i svakojakih briga, nekad većih, nekad lakših. Njihova djeca pak znaju da je odrastanje s braćom i sestrama puno ljepše nego kad si sam s odraslima, kad u istoj obitelji postoji netko tko radi slične gluposti i koga muče iste zadaće i isti, nepopustljivi roditelji.

Zato se često dogodi da braća cijeloga života ostanu ne samo braća, nego i iskreni prijatelji, a sestre se raduju kad postanu tetke skoro isto kao kad same rode dijete. 

A ako se radi o bratu i sestri onda sve postaje još humanije i odgovornije, jer skoro svaka sestra voli kad njezin brat nađe lijepu curu ili pobijedi briškule, a brat koji ode iz Mandina Sela prije povratka kući rado potroši nekoliko dukata da bi svojoj seki kupio kakvu ogrlicu ili šminku.

Dobro je da je tako i da nismo sami na ovom svijetu.

Zato ovog tjedna u našoj rubrici „Iz arhive“ stavljamo sliku brata i sestre iz davne 1980. godine, očito napravljenu u jednom od tada rijetkih foto-studija u našem malom gradu na kojoj su prikazani Marko Marković – Mašun i njegova sestra Iva, djeca pokojnih Joze i Ruže, rođ. Gabrić. 

Marko je rođen 24. travnja 1953. godine, a kršten 10. svibnja iste godine.  Kum već tada plećatog momka bio je Slavko Gabrić pok. Ivana a krstio ga župnik fra Ivan Boras.  Vjenčao se sa Sibilinom Jurić 23. veljače 1983. u tadašnjem Duvnu, imaju četvero djece – Josipa, Matu, Božanu i Ružicu; Iva je rođena 30. siječnja 1957. godine, krštena 3. veljače 1957. godine kojom prilikom ju je držala Anica Marković Božina, a obred krštenja vodio je kongorski župnik fra Marinko Jelić. Udala se 29. siječnja 1983. godine za svoga  Ivicu u Marinu Trogir. Djece nisu dobili, a Iva je do mirovine radila u hotelu Medena i živi u Trogiru. 

Blago Vukadin