IZ ARHIVE: U Beginu disku

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Uslikano u vrijeme dok je Bajić išao u školu i kad je Gabruša, čuvši da joj sin uči ruski jezik, kukala u komšiluku: „Mače moje malo, još se nije ni oženio, a već stranjske jezike uči.“  Pošto je Bajić rođen 1958. godine, a na slici je maksimalno 15 ili 16 godina star, moglo bi biti da se radi o 73. ili 74. godini.

Za one koji ne prepoznaju interijer – snimak je napravljen u legendarnom Beginom disku, a na slici, u prvom planu uz ritam „Hop-cup, poskočit ću, drugu curu poljubit ću“ se za skok sprema Vlado Šćetin, dok je na osnovu položaja ruku Ivića Mirkina sasvim jasno da je Michael Jacskon deset godina kasnije kopirao njegov originalni stil plesanja. Da sam na njegovu mjestu ja bih ovu sliku priložio ostavinskom sudu u L.A. kao nepobitni dokaz za potraživanje velikog dijela nasljeđa. Glavna Ivićeva motivacija za vrato- i rukolomne akrobacije bila je moja stričevka Iva Baćkušina, cura ozarenog lica pored njega, čija preplanula boja koža bi mandoseljskim mladama mogla poslužiti kao motivacija za okopavanje krumpira prije nego što svojim muževima počnu kukati „Goni nas u Brela, vidiš kako sam blijeda.“

U pozadini se, u punom sjaju svoje frizure, pokazuje Stipan, Bajić, koji je iz svoje tajne ladice i izvadio ovu prekrasnu sliku. Iza Bajića, naslonjena na zid, stoji Anđa Ćotina, mora da je bila nešto ljuta na Jozu pa joj je trebalo malo vremena da zaboravi njegovu tvrdoglavost. Curu pored nje, u bijelim štrampicama, zbog nepotpunog lica ne mogu prepoznati, ali bih zato rekao da ono oko koje se malo vidi iza Vlade Šćetina pripada Bikanu Grginu.

Na zidu Begine diskoteke nalaze se, to pretpostavljam na osnovu veličine slika, omoti longplejki iz onoga doba, nažalost nepotpuni, a za jedinu kompletnu sliku bih rekao da se možda radi o nekoj ploči Nede Ukraden.

Blago Vukadin