DOMOVINSKI RAT: General Miljenko Filipović

objavljeno u: DOMOVINSKI RAT, NOVOSTI | 0

General, bivši zapovjednik 1. Hrvatskog gardijskog zdruga. Početkom Domovinskog rata postaje jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske.

 
Rođen je 22. srpnja 1965. u Tomislavgradu. Kada je imao šest godina s roditeljima se preseljava u Zagreb. Odlazi u Legiju stranaca. U postrojbama Legije ratovao je u središnjoj Africi, Džibutiju, Čadu, Zairu i Ruandi.

 
Početkom Domovinskog rata napušta Legiju i vraća se u Hrvatsku. Postaje jedan od prvih zapovjednika specijalnih vojnih postrojbi Hrvatske vojske. Nakon formiranja posebnih, specijalnih, postrojbi, 18. svibnja 1991. postavljen je na mjeso dozapovjednika bojne „Zrinski“. U kolovozu te godine postaje zapovjednik te bojne.

 
Bojna „Zrinski“ je pod njegovim zapovjedništvom postigla značajne rezultate. 15. Lipnja 1991. otišla je u Vukovar sa zadaćom pripremanja obrane grada i organiziranja dragovoljaca. U kolovozu te godine bojna „Zrinski“ oslobodila je Hrvatsku Kostajnicu.

 
Potom je zauzela skladištu oružja „Kaniža“ kraj Gospića. Krajem listopada sudjeluje u akciji oslobađanja Slanog. Poslije su se vratili još jednom na Južno bojište u akciji deblokiranja Dubrovnika. Tijekom tih borbi je ranjen.

 
Filipović je sudjelovao i u ratu u BiH. Pomagao je u ustrojavanju Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Obučavao je vojnike u Tomislavgradu, sa svojom postrojbom sudjelovao je u borbama na Kupresu.

 
Nakon preustroja Hrvatske vojske, bojna „Zrinski“ postaje dijelom 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, a Filipović je postavljen za njenog zapovjednika. S te funkcije imenovao je 1998. za zapovjednika V. Zbornog područja sa stožerom u Rijeci.

 
Predsjednik Mesić umirovio ga je 29. rujna 2000. nakon pisma dvanaestorice visokih vojnih časnika kojim su tražili prestanak kriminaliziranja Domovinskog rata. U javnosti se nakon toga rijetko pojavljivao.

 
Nakon haaške optužnice protiv generala Janka Bobetka, njegovo ime se spominjalo kao organizatora obrane Bobetkove kuće u slučaju ako bi ga policija htjela privesti silom.

 
Filipović se 2006. spominje kao voditelj akcije razotkrivanja sprege kriminala i pronevjera između prijevoznika naftnih derivata i zaposlenika Ine. Taj posao je radio u okviru tvrtke SINACO koja se bavila zaštitnim poslovima, a bila je članica Ina grupe.

 
Tijekom bijega generala Gotovine, Filipović je bio pod nadzorom hrvatskih obavještajnih službi .

 
Sa suprugom i dvoje djece živi u svojoj kući u Zaprešiću.

Izvor: Večernji list