ZEMLJOPISNI NAZIVI DUVANJSKOGA PODRUČJA: Gornji Brišnik

objavljeno u: ZEMLJOPISNI NAZIVI | 0

Dvočlani ekonim sastoji se od pridjeva gornji i ekonimske imenice Brišnik.

 

Što pak tiče prvog člana ekonima pridjeva gornji, nije lako na današnjem stupnju razvitka hrvatskog jezika prozrijeti da je taj pridjev izveden od imenice gora, koja ima više značenja:

  1. brdo, brijeg,
  2. velika šuma i
  3. vinograd, pa je upravo stoga u Zagorju uobičajen naziv za vinograde gorice (vinograd raste gore, na gori, na brdu, a ne dolje u dolini).

 

Dakle, gornji je onaj koji vezan za goru, a i za vinograd,  gornji se nalaze gore, za razliku od donjih, koji se smješteni dolje. Primjerice od pridjeva gornji izvedeno je više imenica kao što je primjerice: gornjak, a on je najprije kmet koji je gospodaru plaćao tzv. ius montanum, vrstu poreza, koji se nekoć u hrvatskom jeziku zvao gornica ili gorno, dakle porez na vinograd, porez na goricu, što se izričito spominje u jednoj ispravi iz 1589. godine; gornjak je stanovnik gornjeg dijela naselja; gornjaš je vjetar u Cetinskoj krajini, koji puše s gore, odozgo, u Hercegovini postoji naziv za vjetar razvigorac, dakle vjetar što se razvija, što nastaje u gori odnosno tamo gore.

 

U Bosni i Hercegovini postoji čak 114 dvočlanih ekonima imaju prvi član gornja, 47 gornje i 113 gornji:

 

Gornja Bistrica (Zenica), Gornja Drežnica (Mostar), Gornja Gračanica (Zenica), Gornja Komušina (Teslić), Gornja Kozica (Sanski Most), Gornja Sanica (Ključ), Gornja Prisika (Tomislavgrad), Gornja Tuzla; Gornje Kolibe (Bosanski Brod), Gornje Srnice (Gradačac), Gornje Hrasno (Kalesija, Neum), Gornje Krečane, Gornje Ledenice (Gradačac), Gornje Pale, Gornje Očevlje (Vareš), Gornje Petrovice (Kalesija, Tuzla); Gornji Baraći (Mrkonjić Grad), Gornji Lukavac (Gradačac, Lukavac, Nevesinje), Gornji Ribnik (Ključ), Gornji Vakuf, Gornji Srebernik, Gornji Teslić, Gornji Srđevići (Srbac), Gornji Žabar (Gradačac).

 

Pridjev gornji čest je i u hrvatskoj ekonomiji: gornji kao prvi član dvočlanih naziva naselja pojavljuje 73 puta, gornje 46 i gornji 105 puta.

 

Evo dijela tih naziva: Gornja Brela (Makarska, 153), Gornja Suvaja, (Gračac, 20), Gornje Biljane (Benkovac, 59), Gornje Ceranje (Benkovac, 61), Gornje Igrane (Makarska, 4), Gornje Ogorje (Muć, 218), Gornje Planjane (Drniš, 214), Gornje Postinje (Muć, 138), Gornje Selo (Šolta, 217), Gornje Sitno (Split, 346), Gornje Utore (Drniš, 83), Gornje Vinovo (Drniš, 46), Gornji Dolac (Omiš, 156), Gornji Humac (Brač, 276), Gornji Karin (Obrovac, 859), Gornji Proložac (Imotski, 381), Gornji Vinjani (Imotski, 1.417).

 

Drugi član ekonima imenica Brišnik već je obrađena u ovoj knjizi (Donji BRIŠNIK).

 

Tekst: Ante Ivanković: Zemljopisni nazivi duvanjskog područja, 2006.

Foto: Ivica Šarac