DUVANJSKI POJMOVNIK: Rodijak

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Rodijak je rođak, ali i puno više… Rodijak je tu kad treba biti tu. U veselju i u žalosti. Kad su svatovi, toliko maše barjakom da pola gostiju zaradi žvorce. Kad je teško, opet je tu – smiren je i pribran, kaže što je red i kako ga napraviti.

Kroz stoljeća rodijak je bio zamjena za državni okvir, radni staž, zdravstveno osiguranje, socijalnu skrb i mirovinske fondove. Državno-pravni sustav nije postojao ili je bio krajnje nepravedan, pa je rodijak sve nadoknađivao (danas salonski političari, samozvani analitičari i ljevičarski aktivisti to ne žele razumjeti pa se izruguju rodijačkom mentalitetu kao da im je krivo što je hercegovački puk uopće opstao).

Uglavnom, na rodijaka se uvijek možeš osloniti. On zna što je i kako je. Kad dođeš upisivati se na fakultet, rodijak prida papire na referadu (ti tada još misliš da je referada novi Opelov model). Dočeka te na banovu u Minhenu i dadne ti 200 eura da imaš do foršlusa. Kad ideš u drva s rodijakom, uvijek se prvo tovari tvoja prikolica. Kad se izgoni sino iz polja, tvoj se traktor kući vraća prvi.

Rodijak je bio na Kupresu onda kad je trebalo biti. Tresle su ga Bokševica i Oklanica. A on je uvijek isti. Kad sve prođe, rat i nevrijeme, odmahne rukom i krene dalje. Vrati se na bauštelu, na fakultet, na njivu… Vremena se mijenjaju. Rodijak se ne mijenja.

P.S.

Svakako najpoznatiji duvanjski i hercegovački rodijak je rodijak Ćipa.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.