SJETIMO SE S PONOSOM 18. STUDENOGA – DANA HZ HERCEG-BOSNE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Hrvatska zajednica Herceg Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskoga naroda u BiH utemeljena je 18. studenoga 1991. godine. Osnovao ju je politički vrh Hrvata u BiH, kao odgovor srpskoj agresiji na BiH i Hrvate u toj zemlji, odnosno kao odgovor na nesposobnost i nemar središnjih vlasti u Sarajevu.

Vlast u Sarajevu oglušila na zahtjeve Hrvata u BiH da se zaustavi korištenje teritorija BiH za agresiju na Hrvatsku. BiH je izgubila element neutralnosti i postala je akter u toj agresiji, jer su u ratu sudjelovale postrojbe Teritorijalne obrane iz većinskih srpskih oblasti, a BiH je postala baza za napad na Hrvatsku. Sarajevske vlasti nisu ništa poduzele niti poslije napada i uništavanja hrvatskih sela na prostoru BiH. Uvidjevši da sarajevske vlasti ništa ne poduzimaju, Hrvati u BiH politički i vojno su se samoorganizirali utemeljivši Herceg Bosnu i Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg Bosne bilo je u skladu s tadašnjim ustavnim rješenjima o osnivanju zajednica općina. U osnivačkim aktima Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskoga vijeća obrane nema separatističkih tendencija. Oružane postrojbe hrvatskoga naroda (HVO) borile su se za opstojnost i zaštitu kako hrvatskoga tako i muslimanskoga naroda, ali i pripadnika drugih naroda koji su se zatekli na napadnutim stranama tijekom srpske agresije na BiH.

Izvor: Troplet