ODRŽAN MEMORIJALNI USPON NA PROKOS, U SPOMEN NA PET STRADALIH HRVATSKIH BRANITELJA

objavljeno u: NOVOSTI | 1

U organizaciji Planinarskoga društva „Orlova stina“ iz Tomislavgrada jučer je na Prokosu, na Vran-planini, održan tradicionalni memorijalni planinarski uspon, u spomen na hrvatske branitelje (četiri pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko i jednog pripadnika Vojne policije HVO-a), koji su na ovome mjestu stradali u velikoj snježnoj oluji 30. ožujka 1995. godine, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka. Podsjetimo, tog kobnoga dana u snježnoj oluji su stradali: Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.), iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz  Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba i Ivica Begić (1962.) iz Mostara.

Kao i ranijih godina pješice se kretalo od lipskoga groblja do desetak kilometara udaljenoga mjesta stradanja na Prokosu, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za stradale hrvatske branitelje. Uz obitelji i suborce stradalih iz ATJ Lučko iz Zagreba, predstavnike općine Tomislavgrad, općine Posušje i Vlade Hercegbosanske županije, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata ovih dviju općina  komemoraciji su nazočili i general zbora Stanko Sopta koji se prigodno obratio okupljenima, nekadašnji  ministar obrane HR HB Vladimir Šoljić, brojni mještani i gosti iz drugih krajeva, među kojima i članovi HPD Rama, HPD Mosor, HPD Malačka iz Kaštela, HPD Jelinak iz Trilja, HPD Pločno iz Posušja, Black Dragon kluba iz Velike Gorice, Biciklističkoga kluba Livno koji su biciklima stigli na ovo mjesto stradanja, kao i članovi AK Puls iz Tomislavgrada koji su cijelu dionicu i ove godine istrčali.

Opijelo za stradale i ove je godine izrekao tomislavgradski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

Nakon komemorativnoga dijela, povratkom na Omrčenicu, za sve sudionike je osigurana okrjepa, kojih je prema procjenama organizatora bilo više od tri stotine.

Pokrovitelji su bili Uprava za pitanja branitelje Hercegbosanske županije, Ministarstvo financija Hercegbosanske županije i Elektroprivreda HZHB, na čemu im organizatori najsrdačnije zahvaljuju, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovoga memorijala.

Foto: Miro Šumanović/ Boško Šumanović (dron)