NEDJELJNA PRIČA: Križ je mjera spasenja

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

San je pomogao dječaku da se obrati

 

Neki dječak se neprestano tužio na poteškoće. Jednom zgodom je u večernjoj molitvi iznio Bogu svoj problem.

– Ni tu televiziju ne možeš gledati dokle hoćeš; već se nađe netko s mudrovanjem o štetnosti, gubljenju vremena. Hoćeš izaći s prijateljima, već se zvecka ključevima: znaš da se do ponoći moraš vratiti. Nedjeljom moraš u crkvu… Bože, barem ti znaš kako je to kad se nekoga tjera na molitvu. Ti svoje učenike nisi tjerao ni na molitvu ni u sinagogu, zar ne?

Bog je slušao dječakovu molitvu, a u snu mu je poslao pouku: Taj isti dječak stajao je na brijegu s kojega se vidjela golema povorka Ijudi, svatko je na leđima nosio križ. Vidio je i sebe kako nosi križ i neprestano gunđa. Najednom je zbacio križ i ljutitim pogledom, upravljenim  prema nebu, rekao: “Pretežak je i ja ću ga skratiti.” Pilom je odrezao komad drveta s uzdužne grede križa. Dječak s brijega vidio je sebe kako otad ide puno brže, pretekao je mnoge svoje prijatelje i požurio prema vrhu povorke. Prvi su upravo stizali na mjesto kojim se križni put završavao. Tamo se odjednom stvorila takva provalija u zemlji da je nitko nije mogao preskočiti, a druga strana provalije označavala je početak raja. Tada je Bog zapovjedio da svaki od prispjelih skine križ i baci ga nad provaliju. Križ bi se tako složio da je postao malim mostom te je njegov nositelj mogao prijeko, na drugu, rajsku obalu.

Dječak je također bio ubrzo na redu, ali njegov je križ malo prekratak, baš za onaj komadić koji je putem odrezao. Stao je na stranu dok su drugi stizali i prelazili. Kad su svi prešli, vidje sebe kako tužan i očajan oplakuje ludost koja mu ne dopušta prijelaz u život vječnih radosti.

U tom se očaju probudio i na svoju sreću ustanovio kako to bijaše samo san.

 

+  +  +

 

Prihvati križ, ne skraćuj ga! Nosi ga postojano, ma kako bio težak. Jednom ćeš biti radostan zbog toga.

Pazi da ne doživiš ludost dječaka iz priče.

 

Isus reče svima: “Tko god hoće ići za mnom,

neka se odreče samoga sebe, neka svaki dan

uzme svoj križ i neka me slijedi!”

(Lk 9, 21)

 

“S Kristom sam razapet na križ; živim,

ali ne više ja, nego živi u meni Krist!”

(Gal 2, 20)

 

 

Tekst: fra Petar Ljubičić