NEDJELJNA PRIČA: Isusovo uskrsnuće me je pobijedilo!

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Nevjernik je htio uništiti kršćanstvo

Tekst: fra Petar Ljubičić

Godine 1867. školovani engleski bezbošci sastali su se u Londonu da se dogovore kako bi proširili svoje bezboštvo i uništili kršćanstvo. Dogovorili su se da svatko od njih uzme i pobije jedan članak Vjerovanja te tako miniraju temelje kršćanstva. Njihov predsjednik lord Brighton za sebe je uzeo da pobije uskrsnuće Isusovo.

3. svibnja 1870. ponovno su se okupili da se vide i čuju rezultate rada. Lord Brighton progovorio je prvi: “Moja gospodo! Služiti istini, i samo istini, bila je oduvijek najvruća želja moga života. Danas sam pred vama da počastim istinu. Moj će govor biti kratak… Tri sam godine radio da pobijem vjeru u uskrsnuće (Isusovo), ali uskrsnuće je mene svladalo. Moje mi je istraživanje pokazalo da od otvorenog groba Isusa Krista u Jeruzalemu put vodi ravno u Rim k svetom Petru. Odlučio sam postati katolik!”

Kako su ostali zaprepašteni bezbošci kad su saslušali svoga bivšeg predsjednika!? Mora se iskreno priznati: tko ozbiljno misli i proučava svetopisamske izvještaje, mora doći do zaključka:

“Bog ga je uskrisio treći dan i dao mu da se pokaže. Ne svemu narodu, nego svjedocima koje bijaše Bog izabrao, nama koji smo s njim jeli i pili poslije njegova uskrsnuća od mrtvih! I on nam je naredio da propovijedamo narodu i da svjedočimo: to je onaj koga je Bog postavio za suca živih i mrtvih. Za njega svjedoče svi proroci da po Imenu njegovu primi oproštenje grijeha svatko tko u nj vjeruje!” (Dj 10, 40-43).

Isus je svojim uskrsnućem sebe dokazao, a nama je pokazao put u život!

Isus je svojim uskrsnućem također dokazao da je pravi Bog i pravi čovjek, da je njegova nauka istinita i da ćemo jednom i mi uskrsnuti…!

Uskrsnuće je temelj i sigurnost naše vjere, ispunjenje čovjekovih nada, dovršenje našega spasenja, potpuna pobjeda života nad smrću, pobjeda dobra nad zlom, pobjeda Ijubavi nad mržnjom, praštanja nad osvetom, svjetla nad tamom, radosti nad tugom.

Isus je tako poraz na križu pretvorio u pobjedu. Križ je postao izvor utjehe i spasenja!

“U Isusu Kristu, evo što možemo reći Ijudima:
smrt je pobijeđena, Krist je uskrsnuo;
moj brate ti živiš – zauvijek!”
(Oliver Clement).

“Jučer sam s Kristom bio razapet,
danas sam s njim oživljen.
Jučer sam s Kristom bio pokopan,
danas se s njim vraćam u život!”
(Sv. Grgur Nazijanski)

“Oče nebeski,
ne molim te ni za zdravlje
ni za bolest, ni za život ni za smrt,
nego da ti raspolažeš i mojim
zdravljem i mojom bolešću
i mojim životom i mojom smrću
sebi na slavu, meni na spas! Ti jedini
znaš što je meni korisno. Ti si jedini
gospodar, pa radi što hoćeš.
Daj mi ili oduzmi, svejedno,
samo moju volju
uskladi sa svojom!”
(Blaise Pascal)