NEDJELJNA PRIČA: Anglikanski pastor postaje katolik, svećenik i kardinal

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

John Henry Newman rodio se u Londonu 1801. Nakon završenih studija postao je anglikanski pastor i služio u jednoj maloj crkvi u Oxfordu.Ispočetka je bio uvjeren u ispravnost anglikanske vjere, ali proučavajući spise crkvenih otaca sve se više uvlači sumnja u njegovu dušu, tako da je, nakon mnogo razmišljanja, dopisivanja s istomišljenicima te s onima koji ga u tom traženju nisu mogli shvatiti, konačno 1845. prešao u Katoličku Crkvu.

Kasnije je postao svećenikom, a papa ga je imenovao kardinalom. Umro je u Edgbastonu, Birminghamu, 1890. Ostavio je za sobom mnoštvo spisa, a u tijeku je i proces za njegovu beatifikaciju.

Kako se obratio John Newman? 

Kritični trenutak u životu Johna Henrya nadošao je u vrijeme jednog putovanja na Siciliju, gdje se teško razbolio. Morao je ležati više dana, a u blizini nije bilo liječnika kojega bi mogao moliti za pomoć. Tako nemoćan, shrvan visokom temperaturom postade svjestan svoga duševnog stanja. Njegov je prijatelj bio uvjeren da će John umrijeti i predložio mu je da napiše svoju oporuku. Newman mu je odgovorio riječima koje su postale glasovite: “Ne, ne ću umrijeti; nisam ništa zgriješio protiv svjetla; a imam poslanje u Engleskoj!”

John Newman je ustao nakon svoje bolesti kao potpuno novi čovjek. Ostavio je Palermo i ukrcao se na brod za Marseille. Budući da je bila bonaca, brod nije mogao krenuti. Dok je iščekivao polazak, Newman je razmišljao o svom životu i o čudesnoj nazočnosti Providnosti u svojoj prošlosti.

John je doživio pravo ushićenje u trenutku kad je postao katolikom.

Ovako je o tom doživljaju ostavio pismeno svjedočanstvo: ” Od trenutka kad sam postao katolikom, naravno, nemam više što pripovijedati o razvojnom putu svojih vjerskih misli. Time ne želim reći da je moj um bio pasivan ili da sam prestao razmišljati o istinama vjere. Hoću reći da nisam imao više nikakvih tjeskoba u srcu. Uživao sam savršeni mir bez ikakvih sumnji!”

 

Tekst: fra Petar Ljubičić