NAŠA OGNJIŠTA: prosinac 1992., god XXII., broj 190, str.10

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

Sedam dana na zaprežnim kolima od Jajca do Tomislavgrada

Prognaničke su muke mnogostruke. A prognaničke sudbine raznoslojne i raznobojne. U studenim danima mjeseca studenoga svednevice smo slušali sumorne vijesti i potresne pripovijesti o prognaničkoj patnji pregolemoj. Poglavito o stradalaštvu jajačkih prognanika, koji su našli utočište na slobodnim prostorima Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Sudbina do sudbine. Svaka sudbina jedan novi i neponovljivi Križni put.

Svoj iznimno teški i gotovo neprispodobivi Križni put, koji je od Jajca do Tomislavgrada trajao punih sedam dana, opisao nam je slikovito i jezgrovito šezdesetgodišnji Nikola Karadža iz sela Bulića pokraj Jajca. Zamislite, Nikola je punih sedam dana putovao zaprežnim kolima od Jajaca do Tomislavgrada!

Čim se sa svojim zaprežnim kolima zaustavio pred samostanom u Tomislavgradu, odmah se zaputio u naše uredništvo. Ubrzo nakon srdačnog pozdrava, „otočio” se među nama živi razgovor. O svom mukotrpnom i uzbudljivom sedmodnevnom putovanju na zaprežnim kolima, od Jajca do Tomislavgrada, naš je subesjednik govorio tako tečno i razgovijetno kao da to čita iz neke dobro proučene knjige. A i čitao je – iz knjige vlastitoga života! J. Bubalo

 
Odabrala: Marija Majić