KRATKA ŠETNJA SALZBURGOM

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Salzburg je po veličini četvrti grad u Austriji, nakon Beča, Graza i Linza. Poznat je kao dom barokne arhitekture, ali i kao mjesto u kojemu je rođen Wolfgang Amadeus Mozart. Zbog njegove očuvanosti, UNESCO je 1997. godine salzburški Stari grad uvrstio na listu zaštićene svjetske baštine.

 

Salzburg je smješten na obalama rijeke Salzach i okružen alpskim planinama, a ime je dobio po okolnim rudnicima soli, pa bi doslovan prijevod imena bio ‘grad od soli’. Danas je to pravi turistički grad, u kojem broj posjetitelja nekoliko puta premašuje broj lokalnih stanovnika.
Salzburg je nedvojbeno grad kulture, a nevjerojatnih 4000 događanja godišnje čini ga jednom od europskih kulturnih prijestolnica! Festival ‘Salzburger Festspiele’ (www.salzburgerfestspiele.at), koji se održava još od 1920. godine, središnji je događaj, kad grad vrvi životom, a u njemu se održavaju brojne predstave, koncerti i opere.

 

Salzburg se najbolje može upoznati pješice. Stari je grad relativno malen i skriva pregršt galerija, butika, kavana i autentičnih restauranata, dok se oni najzanimljiviji uglavnom nalaze u ulicama i prolazima pokraj glavnih trgova.
U Salzburgu se, uz W. A. Mozarta, rodio i Josef Mohr. Vjerojatno isprva ne tako poznato ime, ali je puno poznatije njegovo suautorsko djelo – božićna pjesma ‘Tiha noć’.

 

 

Tekst preuzet s: http://www.putovnica.net/odredista/austrija/salzburg
Foto: Ivica Šarac