KNJIGA JURE ŠIMIĆA “DUVANJSKA DJECA – ZAGREBAČKI STARCI” PREDSTAVLJENA U TOMISLAVGRADU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Nakon predstavljanja u Zagrebu, u organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske večeras je u punoj županijskoj skupštini u Tomislavgradu održana promocija knjige Jure Šimića naslovljena kao “Duvanjska djeca – zagrebački starci”.

Naslov ove knjige otkriva sadržaj knjige sam po sebi sve a ta duvanjska djeca koja su davno otišla u Zagreb, studijem i poslom, u sebi su čuvala i sačuvala sve ono što su ponijeli iz rodnoga kraja su: Nikola Papić, Ilija Milić, Ivan Pačar, Mate Papić, Mian Todorić – Mito, Drago Baković, Mijo Stišić, Ile Baković, Petar Mamić, Ante Letica. Knjiga govori i o Jurinoj teškoj životnoj i pravosudnoj dvadesetogodišnjoj borbi dokazujući nevinosti za optužbu za navodno počinjeni ratni zločin u jesen 1991. godine u obrani grada Bjelovara, gdje je u to vrijeme bio na čelu kriznog stožera, za što je i oslobođen u prvostupanjskoj presudi.

Okupljene je pozdravio na početku u ime organizatora, Matice hrvatske, njen predsjednik Mate Kelava,  a potom su se obratili predstavljači Stipan Gojević koji je uvodno predstavio ovu knjigu; Petar Mamić Grgo, lektor; fra Gabrijel Mioč, urednik Naših ognjišta; Mijo Tokić, te sam autor Jure Šimić.

Uz Mateju Rožanković Dilber, voditeljicu folklornog ansambla Matice hrvatske moderator je bio i Ile Baković Ceta.

Večer je dodatno izvedbom dviju domoljubnih pjesama uveličao i pjevački zbor Matice hrvatske pod vodstvom profesorice Karle Radoš.

TONSKI ZAPIS OVE LIJEPE VEČERI POSLUŠAJTE OVDJE: