GOVOR NAČELNIKA IVANA VUKADINA NA OTKRIVANJU SPOMENIKA DR. FRANJI TUĐMANU

objavljeno u: NOVOSTI | 1

Poštovane dame i gospodo, poštovani uzvanici, sve skupa Vas pozdravljam onako kako je to već učinila voditeljica.

Kad je u svibnju 1993. godine doktor Franjo Tuđman, predsjednik hrvatskog naroda i otac suvremene i slobodne demokratske hrvatske države posjetio ovaj hrvatski kraljevski grad poručio je u svom povijesnom govoru narodu Herceg Bosne i svim Hrvatima u svijetu :

„Ovdje je rođena i ovdje se brani Hrvatska“

Tu njegovu poruku smo upisali u podnožje spomenika kao podsjetnik svima nama ovdje u Tomislavgradu, u Herceg Bosni i svima  koji budu promišljali o odnosu hrvatskog naroda i prostora njegovog postojanja.

Kao načelnik općine Tomislavgrad ponosan sam i sretan da smo u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Tomislavgrad, Udrugom hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata općine Tomislavgrad te Zakladom „Dr. Franjo Nevistić“ iz Zagreba, uz pomoć privatnih osoba i gospodarstvenika uspjeli postaviti spomenik predsjedniku svih Hrvata baš ovdje na prostoru Herceg Bosne u Tomislavgradu.

Narod ovoga kraja je oduvijek krasila neizmjerna, neuništiva, a ponekada i neobjašnjiva ljubav prema svojem hrvatskom identitetu i ideji hrvatske države i slobode. U svim ratovima, u miru, kroz vrijeme progona, jugosrpske kraljevine, u vremenima komunističke diktature ili u vremenima neizvjesnosti, kad su nas pokušali ili kad nas hoće uništiti, ostali smo vjerni svojem identitetu, koji smo oduvijek nazivali samo jednim jedinim imenom; hrvatskim.

To naše hrvatsko biće je uvijek bilo otpor pokušaju protjerivanja, ali i ispružena ruka svakomu kao znaku pomirbe i suradnje.

Iako su ratovi i gospodarsko zapostavljanje ovdje stvarali nesagledivu štetu, odnosili mnoge živote, donosili različite osvajače i krvnike, hrvatski narod Herceg Bosne je  bio spreman za svoj dom i svoj narod sve dati.

Ta ljubav izražena i ocrtana u povijesti svakog sela, svake zidine od Save do Jadrana je bila i ostala temelj našeg rađanja, življenja i preživljavanja. Čak i onda kad nismo imali za vlastiti život, ostajalo nam je dovoljno za davanje hrvatskom narodu.

Tu snagu ovoga puka je prepoznao dr. Franjo Tuđman kao nitko drugi. On je bio svjestan važnosti hrvatskog jedinstva, održanja Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih i slobodnih naroda u kojoj je hrvatski narod kao najstariji i baš toj državi najodaniji, jedini stvarni garant njezine opstojnosti. 

U kontekstu hrvatske odgovornosti za mir na Balkanu dr. Tuđman je bio jedini iskreni zagovaratelj Bosne i Hercegovine kao samostalne i jake države. On i hrvatski narod su u vrijeme najvećih ratnih stradanja našim susjedima muslimanima omogućili preživljavanje. Upravo ovdje u Tomislavgradu je hrvatski vojnik HVO-a krčio Put spasa preko Ljubuše i Vrana za Središnju Bosnu i za naše sugrađane Muslimane. Upravo dr. Tuđman i hrvatski vojnici su u Oluji spasili Bihać od sudbine koja je pogodila Srebrenicu.

Vjera u snagu vlastitog naroda, nepokolebljivost u borbi za slobodu i postojanost u traženju pomirbe su odlike samo najvećih, onih koji imaju ljudsku, intelektualnu, političku i nacionalnu dimenziju sagledavanja povijesnih dimenzija i njihovog značaja nevidljivog iz uske dnevnopolitičke perspektive. 

Velikanima je svojstveno ne samo divljenje poklonika nego i prijezir i mržnja onih koji nisu niti znaju što jesu.

Oni kojima on pomagaše, oni ga na svoju nesreću i prokletstvo mrze ne shvaćajući da je nezahvalnost odlika zla i garancija dugoročne propasti.

No, ljubav je uvijek jača od mržnje, istina jača od laži.

Nošeni tom idejom, mi smo se odlučili podignuti spomenik doktoru Franji Tuđmanu, ne samo kao hrvatskom predsjedniku, nego kao čovjeku koji će biti primjer nama i budućim generacijama.

Zašto?

Mi smo se odlučili podignuti spomenik čvojeku koji je kao rijetko tko u povijesti označio hrvatsku težnju za slobodom i državom, vodeći svoj narod do pobjede u ratu i slobode u miru.

Odlučili smo se podignuti spomenik čovjeku koji je imao snage živjeti pomirbu djece onih koji su nanijeli najveća zla svojem narodu i djece onih čiji su očevi pobacani u tisuće jama, nikad kažnjeni i nikad osuđeni. Inspirirani tom idejom hrvatski vojnici su izborili slobodu i državu boreći se rame uz rame protiv jugofašističke sile.

Odlučili smo podignuti spomenik čovjeku koji je političkim, ljudskim i vojnim djelima pokazao da je Bosna i Hercegovina država hrvatskog naroda, čovjeku koji je zajedno s narodom, bez obzira na rat, imao snage i političke volje pružiti ruku pomirenja i suradnje drugima, posebno pak muslimanima Bošnjacima.

Odlučili smo se podignuti spomenik Hrvatu koji je vojnom, političkom i intelektualnom odlučnošću i pronicljivošću pokazao da se ne bojimo daleko jačeg neprijatelja, da nas ne ustrašuju nikakvi politički pritisci i laži i da smo spremni dati sve za svoju slobodu i svoj identitet.

Odlučili smo se na ovaj trenutak, jer hrvatski  narod Herceg Bosne se opet nalazi u velikim iskušenjima, izložen je pritiscima, obmanama i prijetnjama onih koji još nisu odustali od Velike Srbije i onih koji misle da je Bosna i Hercegovina kalifat u kojem za nas Hrvate ne smije biti mjesta, ako se ne odreknemo svojeg identiteta.

Upravo je dr.Tuđman najbolja i najjasnija poruka da mi Hrvati Herceg Bosne znamo tko smo, uvijek smo bili to što jesmo, nismo mijenjali svoj identitet i ostali smo vjerni vječitoj ideji slobode za koju smo se spremni u svako doba i na svaki način boriti.

Uvjeren sam da je ovaj spomenik daleko više od umjetničkog djela našeg Ilije Skočibušića.

Dragi prijatelji, ovaj spomenik je podsjećanje i ohrabrenje da ostanemo svoji na svome, ali da budemo uvijek spremni i na borbu. 

Jer ovdje nije samo rođena, nego se ovdje i brani Hrvatska!

Hvala i živjeli!

 

                                                                                                       OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                         mr.sc. Ivan Vukadin