FRA SLAVEN BREKALO: Ovo je mjesto Bog opečatio njihovom nevinom krvi!

objavljeno u: NOVOSTI | 1

Na Paklinama, na planini Ljubuši, na mjestu mučkoga ubojstva šesnaest žitelja Vedašića i dvoje žitelja Letke koje su partizanski zlikovci na najsvirepiji način mučili i pogubili u lipnju 1944. godine, obilježena je danas 75. godišnjica ovoga stravičnoga zločina za koji nikada nitko nije odgovarao, a kako stvari stoje, s obzirom na preveliki vremenski protok, na žalost nitko niti neće. Barem na ovome svijetu.

Na samome početku komemoracije položeni su vijenci i upaljene svijeće za nedužno stradale civile ovih dvaju duvanjskih sela. Svetu misu za pokoj njihovih duša služio je tomislavgradski župnik fra Slaven Brekalo koji je pročitao imena stradalih kao i stravične načine na koje su mučki ubijeni.

U propovijedi fra Slaven je kazao kako je protekle nedjelje obilježena obljetnica stradanja na Stipića livadi a slična sudbina dogodila se 13. lipnja 1944. godine na ovome mjestu, na Paklinama, u Drugom svjetskom ratu. Ponovio je rečenicu koju je tada na svetoj misi izrekao fra Ante Marić: – Mi kvarimo, mutimo mir Stipića livade! Te riječi je Fra Slaven nazvao proročkima naglasivši kako ih možemo ponoviti i ovdje, na Paklinama. Kazao je i kako su Pakline mjesto mira i mjesto molitve, mjesto Božjega duha. A gdje je duh tu je mir, tu je molitva, tu je prijateljstvo. Iznad svega su Pakline sve izrečeno. Nakon svega toga su Pakline mjesto sjećanja. U trenucima teških muka i smrti naši su pokojni imali sklopljene ruke na molitvu, umirali su pogleda usmjerena prema Bogu, imali su u najtežim trenucima svoga života srca otvorena za molitvu, imali su otvoreno srce prihvatiti i kalež koji je teško i preteško prihvatiti i piti iako su im to srce proboli. Ovo je mjesto molitve, mira, mjesto mira, prijateljstava i mjesto pomirenja. Čuvajte ga i ne dopustite  da se ikad pretvori u nešto drugo. Ovo je mjesto već tada Bog opečatio njihovom nevinom krvi, naglasio je fra Slaven.