DUVANJSKA PREZIMENA: Topčići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas Topčići na duvanjskom području žive u Mrkodolu (6 obitelji) i u Tomislavgradu (1, 2).

Ovo rijetko prezime ipak je potvrđeno u popisu bosanskohercegovačkih Hrvata katolika 1768. godine, kada je biskup fra Marijan Bogdanović zabilježio u staroj župi Vučjak (Pećnik), danas bosanskobrodsko područje, 5-članu obitelj Marka Topčića (Marcu s Topcich).

Duvanjski Topčići, o čijem podrijetlu ne znamo ništa, pojavljuju se u maticama stare župe Seonice u drugoj polovici 19. stoljeća. Odakle su doselili, jesu li nekada ranije bili na duvanjskom području, jesu li nastali od nekog starog roda?

Godine 21. listopada 1872. godine upisano je rođenje Mare kćeri Stipana Topčića iz Mrkodola i majke Ilke rođene Ćurčić iz Bukovice, a kuma joj je bila Mara Zečević iz Kongore (Zečevići iz Kongore su pravoslavne vjeroispovijesti); sljedeće godine, dakle 26. prosinca 1873. g., Stipanu Topčiću i njegovoj ženi Ilki rođenoj Ćurčić iz Bukovice rodio se sin Ivan, a kumovao je Ivan Šteko iz Mrkodola; 3. kolovoza 1878. godine rođena je Mara kćer Joze Topčića i majke Mande rođene Lerota iz Brišnika, a kuma je bila Mara Ljubas iz Roškog Polja; 1. listopada 1878. Godine upisano je rođenje Joze sina Ivana Topčića i majke Anđe rođene Stipić iz Zvirnjače, a kum je bio Ivan Protuđer iz Bukovice.

Nova rođenja pripadnika roda Topčići mogu se pratiti u maticama župe Bukovica, koja se 1880. odvaja od matice u Seonici.

U matici vjenčanih stare župe Seonice zabilježeno je jedno vjenčanje, i to 30. svibnja 1893. godine između udovca Ivana sina Andrije Topčića iz Mrkodola i majke Marije rođene Anić iz Bukovice s djevojkom Ružom kćeri Frane Krajinovića iz Kongore i majke Mare rođene Drmić iz Prisoja.

Kumovi su bili Ivan Andrić iz Mrkodola i Jozo Krajinović iz Kongore.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.