DUVANJSKI POJMOVNIK: Odni’ će te vuk

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Rečenica u kojoj je korijen svih naših strahova. Djeci predškolskoga uzrasta upućuju ju mame, tate, didovi, babe, strine, tetke i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji. Inače je prva odgojno-pedagoška metoda s kojom se susrećemo. S manjim varijacijama koristi se u skoro svim, po roditeljskoj procjeni, rizičnim situacijama: kad dijete ode tri metra od kuće (Ne tamo, odniće te vuk!), kad plače (Šuti, odniće te vuk!) ili kad poželi otići na tavan (Uuu, tamo je vuk, odniće te!). Jedino mjesto gdje vuka nema je trosjed s tabletom ili laptopom.

S obzirom na fobične posljedice koja ova rečenica izaziva, zahvaćena je kukurikularnom reformom obrazovanja, pa bi u nastojanjima da se djecu nauči kritički razmišljati i prosuđivati ona u reformiranomu ruhu glasila: Mali, postoje realni izgledi da te odnese vuk (pa nek’ se mali misli koliki su mu izgledi da preživi – to potiče kritičko razmišljanje).

Nejasno je zašto se ova metoda toliko duboko ukorijenila u našemu odgojno-obrazovnomu sustavu jer nije poznato da je na Duvanjskomu polju ikada ikoga odnio vuk (mogući su vučji napadi, posebno na marvu, ali to je druga priča). Čak ni najugledniji hercegovački povjesničar, dr. fra Robert Jolić, nije u maticama našao da postoji takav slučaj u našoj povijesti, premda je sve iščitao, još tamo od stoljeća sedmog.

Tekst: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić (2016.)