DUVANJSKA PREZIMENA: Blatančići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Blatančići žive u Šujici (4 obitelji, 7 članova).

Starina im je Mandino Selo, u kojem je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 6-članu obitelj Ivana Blatančića (loannes Blatancich), Krunoslav Draganović starinom ovog roda smatra župu Mostarsko blato, 1 vjerojatno stoga što je prezime Blatančić s jezičnog stanovišta moguće objasniti toponimom Mostarsko blato. Međutim, Dragićević je u Međugorju zabilježio 6-člano domaćinstvo Ante Blatančića, što vjerojatno znači preseljenika iz nedalekog brotnjanskog sela Blatnice.

Godine 1769. biskup fra Marijan Bogdanović zatiče Blatančiće na dva mjesta na duvanjskom području: 8-članu obitelj Ivana Blatančića u Lipi, a u Kongori upola manju obitelj Petra Blatančića. Tada je u Foči pokraj Dervente zabilježena obiteljska zadruga s 26 članova, a kojoj je glavar Luka Blatančić.

Pripadnici ovog roda doseljavaju u još neka mjesta tog područja: Modran, Prnjavor, Komaricu, i to u razdoblju od 1760. do 1810. godine. U maticama župe Plehan 1781. godine upisan je doseljenik “s Kupresa Ivan Blatančić i žena mu Lucija rođena Jozičić”.

Dakle, Blatančići s duvanjskog područja na Kupres doseljavaju najkasnije 1781. godine, kada su stigli i u Šujicu. Danas na kupreškoj visoravni živi u Kukavicama samo jedna obitelj s prezimenom Blatančić; dio ih je iz Olova preselio u Bugojno, a Blatančić s nadimkom Vuković iz grada Kupresa odselili su u Sarajevo i Dubrovnik.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.

Foto: Ivica Šarac