DUVANJSKA PREZIMENA: Antičevići

objavljeno u: POVJESNICA | 0

Danas na duvanjskom području Antičevići žive u Cebari (4 obitelji) i Tomislavgradu (1 obitelj, 5 članova). Različita su krvnog podrijetla. 

Na Braču su Antičevići nastali od roda Krstulovića, koji se na tom otoku “spominju konstantno od 1474. godine”.’ Od bračkih su Krstulovića nastali još Domići, Juraći, Jurasi, Lozići, Sapunari, Sekule i Valerije. Godine 1686. u zbjegu stanovnika sela Zagvozda, u Imotskoj krajini, koji će se zaustaviti na području Brela, nalazila se i 7-člana obitelj Jure Antičevića. Nisu se vratili na pradjedovska ognjišta. 

Treća grana Antičevića je starinom iz Mrnjavaca pokraj Lovreća, u Imotskoj krajini, a nastali su od starog roda Mrnjavaca. Njima je nekadašnji obiteljski nadimak Antičević u 19. stoljeću postao prezimenom. 

Uz Antičeviće još je 11 rodova u župi Lovreć postalo od Mrnjavaca: Biškići, Frankići, Gavranovići, Kurevići, Lugonjići, Matkovi, Matusinovići, Zaradići, Žižanovići, Suličići, Tomaševići i Pirkići. 

I današnji duvanjski Antičevići su potomci doseljenih Mrnjavaca – Antičevića, iz Imotske krajine (Mrnjavaca pokraj Lovreća). 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.