CVJETNICA ILI NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan, kada u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Crkva se spominje Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, opisanoga u sva četiri evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Dakle, Cvjetnica ima dvojako značenje. Prvo, mnoštvo je Isusa slavilo, ali na Veliki petak, samo nekoliko dana poslije, svjetina raspaljena krivim optužbama Isusovih neprijatelja, vikala je: “Raspni ga, raspni ga!” Prvi dio slavi Isusa s cvijećem, a drugi dio s trnjem. Tako nas Cvjetnica uvodi u tajnu Velikoga petka. Stoga je u novijoj liturgiji ova nedjelja dobila ime – Nedjelja Muke Gospodnje.

U spomen na ta biblijska događanja blagoslivljaju se maslinove i palmine grančice u rukama vjernika, kao znak našega unutarnjeg pristanka uz Isusa Krista i njegovu Crkvu na putu prema Uskrsu. Grančice se nakon toga stavljaju u domove, staje i polja. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijelo izvješće o muci iz Evan­đelja.

Kod Hrvata je poznat i običaj umivanja u cvijeću (u vodi u koju su večer ranije stavljeni cvjetovi ili latice ljubičice ili drugoga cvijeta) u jutro Cvjetne nedjelje, a u Slavoniji se, uz to, na Cvjetnicu kitilo bunare (zdence).

Izvor: Troplet