BOGOBOJAZNI NISU PLAŠLJIVI

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

   Ovih dana, u studenom koji nije dosad studen, posla mi internetom  pratar Stipe iz Dalmacije, moj prijatelj iz fratarske gimnazije, poruku slijedećeg sadržaja:

   –Bariša, prijatelju, molim te  napiši nam u svom tekstu u Ognjištima za Božić 2020. nešto veselije, optimističkije, s više nade u bolje sutra. Mi koji vjerujemo da je se sin Božji utjelovio radi nas, ne smijemo nikad ostati bez nade, niti se u zlu prestat nadat dobru… Ne traži se Božić na Božić, naš narod kaže. Osokoli malo svoje čitatelje i potakni ih da se u Došašću primaknu još bliže našem spasitelju Isusu.

   -Uredu, prijatelju i pratre – velim ja u sebi – pokušat ću ispuniti ti želju koliko god mognem od briga za osobno i opće nam dobro.

   Duše Sveti, priteci mi u pomoć da i ovaj moj tekst bude na slavu Božju i spasenje moje duše i duša svih mojih čitatelja i prijatelja.

   Znate šta, štioci moji, uvjeren sam da našem Spasitelju nije bilo ugodno u tuđoj štalici kad je se rodio, jer je imao ne samo božansku nego i ljudsku narav, kako je petsto godina poslije njegove smrti zaključio papa Leon Veliki, ali ajmo mi ovi dana pokušat bit onakvog raspoloženja kakvog su bili anđeli, pastiri i tri kralja kad je se Isus rodio. Molimo se češće i srčanije onome koji je most između Boga i čovika, onome koji je, kako je sam reko, put, istina i život. Njegova mater, naša Gospa, jedva čeka da zatražimo njezinu pomoć. Ne ustručavajmo se obraćat se njoj i u dobru i u zlu; zar nam je malo puta kroz povist pomogla? Uostalom, mi Rrvati smo je proglasili svojom kraljicom, čuvaricom hrvatske kraljevske krune, dok se ne rodi onaj ko je dostojan tu krunu nosit. Požar u Marijinoj Bistrici, našem najvećem nacionalnom i vjerskom svetištu, nije mogo Gospu, našu kraljicu, uništiti, kao ni, svojevremeno, trojica islamskih terorista, prema knjizi Vrana oko istine Alfreda Morgana. Već nekoliko puta, od smrti njenog sina, Gospa nas je pozivala svojim ukazanjima na molitvu, pokoru i obraćenje, a njezin sin to čini svaki put na misi kroz pretvorbu ( zašto se u Crkvi sve više izbjegava ta rič i zamjenjuje grčkom riči euharistija?). Zato ne dopustimo nikakvim globalističkim stožerima da nas odmaknu od mise, Crkve ni crkve, i Boga. Najopasniji izam u povisti čovičanstva, globalizam, sad je razvidno, ima opasne namjere prema svakoj vrsti  identiteta. Globalizam je opijum za osobe, obitelji, vire, nacije i države. Stoga svaki dan molimo našeg Spasitelja da nas sačuva od te planetarne pošasti. I ne budimo prezahtjevni. U današnjim uvjetima življenja uspjeh je biti zdrav i normalan. Zahvalimo Bogu na tom velikom daru, ako smo takvi; a ako nismo, molimo ga, preko Duva Svetog, da budemo takvi; virujmo u Božju svemoć. Veliko je Božje proviđenje, naš bi narod reko. Ne dajmo se slomit ni kad nam se dogodi, kao, opet, ovih dana prastarim Isusovim sljedbenicima, Armencima, da sile zla pobjede sile dobra. To je samo privremeno. Samo je dobro vječno.

   Našem Isusu je opet oko srca studeno, kao u rodnoj štalici, zbog sve većeg progona njegovih pristaša po svitu, ali i zbog naše slabe vire, zbog naši psovki, laži, nastranosti, izdaja, progona pravednika, zbog duhotresom zapuštenih njegovih sljedbenika po rvackim krajevima, zbog mnogobrojni zemljotresom   oštećeni crkava u Zagrebu i oko njega… Molimo da se te bogomolje što prije obnove, dadnimo svoj prilog za tu namjenu; a posebno se sitimo u Došašću bolesni i onih koji ih liče, siromašnih, gladnih i bidnih, jer takvih, nažalost, ima sve više po našim gradovima, a i selima.

   Da sam svećenik, nikakvim takozvanim civilnim zaštitarima, kao ni priviše svakom poslušnim biskupima, ne bih dopustio da mi zabrane govoriti mise zornice. Na zornicama naš narod napuni baterije Božjim milosrđem do zornica iduće godine. Ne dopustimo da nam ih iko zabrani.

   Nemojmo se libiti ni čestitati rođendan našeg Spasitelja jedni drugima stiskom ruke. Proslavimo sa svojom užom i širom obitelji najveći naš blagdan, poslije Uskrsa, Božić, u obiteljskoj molitvi, dobrom raspoloženju i veselju.

   Ne nasjedajmo na zastrašivanja, prijetnje i ucjene antikrista, sotonista i globalista; ne bojmo se jer naša vira nije nimalo s njihovom ista. Mi smo isusovci, Isusovi sljedbenici, koji se boje samo trojedinog Boga.

   Namještaljke, laži i izborne prevare u Rrvatskoj, SAD i BiH neka nam ne oduzmu volju za život, nego neka nam daju snage u zaštiti pravde, svojih prava i općeg dobra. Dobro se mora braniti da bi opstalo. Činimo to u suvezluku s Isusom čiji rođendan ovi dana slavimo. Dobro nam došla i u dobru nas našla proslava rođendana Božijeg sina i našeg spasitelja Isusa Krista, štioci moji!

P.S.

   Oprosti školski kolega, pra Stipe iz Provincije sv. Jeronima, u koju spada i Istra, što ovakvim vapajem, molitvom vjernika, moram završiti ovaj tekst:

   Spasi svemogući Bože hrvatski narod u 17 istarskih gradova i naselja od posljedica ovog tjedna protuustavno sklopljenog sporazuma između istarskih jugoslavena i talijanskih musolinijevaca.

   Spasitelju, zbog Hrvata spriječi primjenu, također ovog tjedna dogovorenog, pristupanja BiH ekonomskoj, jugoslavenskoj, uniji sa Srbijom, Makedonijom, Kosovom i C. Gorom.

   Moćni Isuse iz betlehemske štalice, spasi sav hrvatski narod u današnjoj državi Hrvatskoj od međusobne svađe i  novih (npr.  ulazak u eurozonu ) zlih namjera ulizičko-dodvorničko-podložničke vlasti u Hrvata.

   A m e n

Zagreb, 12. studenog 2020.                                              B a r i š a