7. RUJNA 1990. OSNOVANA ATJ LUČKO: Četiri pripadnika stradala na Prokosu, ispod Vrana, 1995. u snježnoj oluji

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka na Prokosu, ispod Vran planine, 30. ožujka 1995. u snježnoj oluji su stradala 4 pripadnika ove postrojbe: Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.) iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz  Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba. S njima je tada stradao i pripadnik vojne policije HVO-a Ivica Begić (1962.) iz Mostara. Njima u čast svake godine održava se memorijalni planinarski uspon u organizaciji PD Orlova stina iz Tomislavgrada i molitva pored spomen-obilježja podignutoga 1999. na mjestu njihova stradanja.

ANTITERORISTIČKA JEDINICA LUČKO osnovana je 7. rujna 1990. godine te u tim trenucima osnutka djeluje kao  prva organizirana postrojba hrvatske države koja se u tom trenutku mogla suprotstaviti agresoru na Republiku Hrvatsku.

U najpresudnijim trenucima početka Domovinskog rata, kada se nije znala sudbina lijepe naše domovine, djeluje pod nazivom poznatim za javnost kao “jake snage MUP-a”.

Jezgru ATJ Lučko predstavljali su novouvježbani pripadnici hrvatskih redarstvenika na tečaju Prvi hrvatski redarstvenik.

 ATJ Lučko je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije i uz Bojnu za specijalna djelovanja OSRH-a jedna od najelitnijih postrojbi Republike Hrvatske.

Broji oko 130 pripadnika, koji su posebno obučeni u rješavanju talačkih situacija u zrakoplovima ili na brodovima te za ronjenje.

Ova jedinica, unatoč svijesti da se bori protiv tehnički i brojno jačeg neprijatelja, nikad se nije vratila, a da zadaća, koja je pred nju postavljena, nije bila izvršena. Teško je nabrojiti sve zadaće koje je ova jedinica izvodila.

  

Tijekom 1990. i 1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušile srpske paravojne formacije. Zahvaljujući stečenom povjerenju Vrhovništva Republike Hrvatske, obnaša zadaće osiguravanja visokih dužnosnika u Vladi RH i samog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

 Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne “Maršal Tito” u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni repetitor na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje prvo vatreno krštenje Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu. Ubrzo su uslijedili krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), “Bljesak” i “Oluja”, Petrova Gora i “Oluja Obruč”.

Kroz Antiterorističku jedinicu Lučko prošlo je 350 pripadnika iz redova kojih je stasalo sedam generala Hrvatske vojske te velik broj drugih visokih časnika Hrvatske vojske. Pripadnici ove jedinice odlikovani su najvišim državnim odličjima, a jedinica je odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Tijekom svih ratnih godina, nošeni domoljubljem i rodoljubljem, hrabrošću i požrtvovanošću, čašću i odanošću, a u vjeri i nadi da će se uspostaviti mir, sloboda i samostalnost, živote na oltar domovine položilo je 14 djelatnika, a 52 su bila teško ranjena.

Antiteroristička jedinica Lučko je dala svoj značajan doprinos u borbi i težnji za ostvarivanjem sna hrvatskog naroda da bude samostalan i da ima svoju državu.

SRETNA VAM 30. GODIŠNJICA POSTOJANJA!

Izvor: portal.braniteljski-forum.com