ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Prezimena po selima (25)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

KONGORA

Ivići su u Kongoru doselili iz Mandina Sela ili možda iz Lipe najkasnije do 1834. godine. Te ih godine matice prvi put bilježe u Kongori: 80-godišnja starica Ana Ivić iz Kongore preminula je 8. siječnja 1834. i pokopana na kongorskom groblju.

Jolići se pod tim prezimenom prvi put u maticama spominju u Kongori već 28. siječnja 1822. prigodom vjenčanja Joze Tomića iz Brišnika i Ane Matić iz Kongore. Anina majka bila je Iva rod. Mariić-Jolić iz Kongore. lako je dakle prezime Jolić veoma staro u Kongori, ono nije izvorno, nego su Jolići nastali od Marića-Marića Marijića. A Mariće (Marinjiće) je na svom pohodu 1768. u Kongori zatekao biskup Bogdanović. Držim da su Marići i prije seobe u Cetinsku krajinu živjeli u Kongori, a onda se oko sredine 18. stoljeća vratili na staru postojbinu. Sačuvani dokumenti iz druge polovice 17. stoljeća spominju naime duvanjske Mariće u Cetini.

Malići su postali od kongorskih Ivića. Prezime se prvi put u maticama navodi krajem 1868. godine: 25. studenog kršten je Luka Ivić-Malić iz Kongore, sin Mate i Matije rođ. Tomić.

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac/ Boško Šumanović