S VRHA GRUDE: Vukovar

objavljeno u: S VRHA GRUDE | 0

Dijele nas, evo, pune dvadeset i četiri godine od pada Vukovara. Oni preko Dunava tada su grmili: – Vukovar je oslobođen.

Da, Vukovar jest bio oslobođen: od svojih sinova, svojih zgrada, crkava, umjetnina svojih, posljednjih živih – staraca, žena i djece koji su u ruci nosili poneku torbu, u srcu tugu, u nogama umor, u želucu glad na koju se najmanje mislilo, dok su kokardaši nad leševima zavijali o hrvatskom mesu i pozivali Slobu da šalje salatu. Sve smo to vidjeli i čuli!

No, unatoč tomu, neki naši političari i njihovi medijski trabanti toliko su nisko pali da su od tuđinacâ – zna se i kojih – po niskoj cijeni kupili priču, da sve treba zaboraviti kako se mržnja širila ne bi…?!

Ej, bezumnici, zloumnici (što li ste), koliko nas slabo poznajete!

Mi ne pamtimo radi mržnje! Pamtimo radi ljubavi prema svome; pamtimo radi pameti naše, i radi naše djece pameti; pamtimo za naše sadašnje i buduće dobro; pamtimo da bismo lakše prepoznali, što se iza brda valja, da se ne bismo ponovno kao ranjenici, na smrt prebijeni i ubijeni valjali po blatu nekoga budućeg mjeseca studenoga, ili nekoga drugog mjeseca, ne znam koje godine, ali svakako neke, ako bismo pomirenje gradili, kao što vi – naivno, ili pokvareno – mislite na zaboravu, na laži…

 

Ante Šarac