ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Prezimena po selima (17)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

BORČANI

Biskup Dragićević (1741.): ne navodi to selo poimenice

Biskup Bogdanović (1768.): Bartulović, Bošnjaković, Kovačević, Matić, Puškarević, Radoš, Vučjak, Vukadinović

Matice (1821.-1918.): Adžić, Bošnjak, Bošnjak-Špikić, Brkić, Čolina (Čolinović), Gabrić, Galir, Knežević, Kolakušić, Krištić, Lauš, Majić, Majić-Čolina, Marić, Marković, Martinović, Matić, Matić-Galir, Matić-Martinović, Petrić, Radoš, Radoš-Brkić, Radoš Čolina, Radoš-Knežević, Radoš-Kolakušić, Radoš-Krištić, Radoš-Majić, Ramljak, Špikić, Šteko, Vujević, Vukadin

Najbrojniji borčanski rod danas su Matići. Vidimo da su od Matića nastali borčanski Galiri i Martinovići. Ipak je najviše rodova nastalo od Radoša: Brkići, Kneževići, Kolakušići (više ih nema), Krištići, Majići. Zanimljiv je slučaj Čolina: za njih stoji dvostruko prezime Radoš-Čolina i Majić-Čolina, pa je najvjerojatnija pretpostavka da su oni nastali od Majića, a Majići opet od Radoša. Špikići su nastali od Bošnjaka. Najstariji borčanski rodovi su Krištići, Matići, Radoši i Vukadini: navodi ih biskup Dragićević, pod Omoljem. Jedino novo prezime u popisu iz 1768., a koje postoji do danas, su Bošnjaci (Bošnjakovići). Prezimena Bartulović, Kovačević, Puškarević i Vučjak nakon 1768. više nema u Borčanima: ili su iselili, ili odumrli, ili pak promijenili prezime. Danas tu nema ni Adžića, Gabrića, Lauša, Marića, Markovića, Petrića, Kolakušića, Ramljaka, Šteka i Vujevića.

Bošnjake u Borčanima nalazimo od 1768. godine. Doselili su, barem sudeći prema prezimenu, negdje iz Bosne. Bošnjaka ima na vrlo širokom prostoru, od Hercegovine, preko Duvna i Livna do Rame i Uskopija. Krajem 17. stoljeća spominju se u Cetinskoj krajini, kamo su prema tradiciji doselili iz Hercegovine. Na duvanjskom prostoru ih nalazimo već 1741., ali ne u Borčanima, nego u Prisoju i Sarajlijama. Možda se upravo odatle preselila obitelj Mije Bošnjakovića, koja u Borčanima živi 1768. god.

Brkići su nastali od Radoša i to, po svemu sudeći, dosta rano, jer to prezime pronalazimo u sačuvanim maticama počev već od 1826. godine. Nikola Brkić iz Borčana bio je 20. studenog 1826. kum na vjenčanju Grge Sliškovića iz Bukovice i Vide Novaković iz Mrkodola.

 

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac