ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Prezimena po selima (16)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

Markići su u Omolje doselili najvjerojatnije iz Kočerina u Hercegovini. Na Kočerin su doselili iz Gorice pokraj Gruda, gdje ih zatječe biskup Dragićević 1741. godine. Prije su se prezivali Krnjići i Polunići. Iz Kočerina su se dalje raselili u Mostar, Ljubuški, Brotnjo i Duvno. Zanimljivo je da se u seoničkim maticama Markići prije spominju u Kongori nego u Omolju. U Kongori je 21. listopada 1851. preminuo 80-godišnji starac Ilija Markić. U Omolju se Markići spominju 6 godina kasnije: 21. studenog 1857. vjenčali su se Ivan Markić iz Omolja i Mara Miloš iz Crvenica. Markići su u Duvno dakle doselili tek sredinom 19. stoljeća.

 

Tadići su – uz Radoše i Vukadine – najstarije omoljsko pleme: tu ih zatiče već biskup Dragićević 1741. godine, a od tada do danas neprekidno žive u Omolju. Vjerojatno su u Omolju ili negdje drugdje u Duvnu živjeli i prije egzodusa 1687. godine. U Cetinske] krajini Tadići su zabilježeni počev od 1697., a onda u nekoliko navrata u prvoj polovici 18. stoljeća. U Duvno su se neki od njih vratili vjerojatno ubrzo nakon potpisivanja Požarevačkog mira 1718. godine. Tu ih onda susreće biskup Dragićević.

 

Vujevići su drevno hercegovačko pleme, negdje iz Brotnja, Mostarskog blata ili Ljubuškog. Krajem 17. i početkom 18. stoljeća raseljavaju se iz Hercegovine na različitestrane, osobito u Cetinsku krajinu i Imotski. God. 1726. spominje se Marko Vujević u Podbablju, a 1725. ima ih u Krivodolu. U Imotskom su se radi lakšeg izgovora prozvali Ujevićima (od njih je i Tin Ujević). U Duvno su Vujevići doselili iz nekoga imotskog sela,vjerojatno već u drugom ili najkasnije u trećem desetljeću 19. stoljeća. Prvi put se spominju 19. lipnja 1829., kada su se vjenčali Mate Vujević iz Borčana i Ilka Mustapić iz Hakitna. To što su Mati kao mjesto boravka upisani Borčani ne treba zbunjivati jer Vujevići do danas stanuju u prvim omoljskim kućama prema Borčanima, dakle na granici dvaju sela. Matin brat Ivan oženio se deset godina kasnije, 28. svibnja 1839. Lucom Čevra iz Omolja. Njemu je pak kao mjesto boravišta upisano Omolje.

 

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac