ŽIVOT I SMRT U DUVNU: Prezimena po selima (15)

objavljeno u: ŽIVOT I SMRT U DUVNU | 0

OMOLJE

 

Grgići su također jedan rod postao od Radoša, i to dosta rano, kao i Čevra Zanimljivo je da se Grgići najprije spominju u Seonici, a tek kasnije u Omolju. Već 22. studenog 1824. susrećemo to prezime u Seonici: Ana Radoš-Grgić Ivanova iz Seonice udala se toga dana za Antu Bagarića iz Bućića.” U Omolju je prvi spomenuti Grgić bio Toma Grgić, koji je 24. kolovoza 1839. preminuo u Omolju i bio pokopan na groblju Radoševina.

 

Krajinoviće je biskup Dragićević 1741. susreo u Rošku Polju, a još ih prije toga biskup Blašković 1735. spominje u Grabovici na Bušku blatu. Početkom 18. stoljeća ima ih i u Posušju i u Imotskom. Teško je zaključiti odakle su došli duvanjski Krajinovići ili Krajine, ali je najbliža mogućnost iz Roška Polja. U Omolju su Krajine već od početka 19. stoljeća, ako ne i od ranije. Ali zbog nedostatka matica to nije moguće dokazati. Prvi put ih u maticama susrećemo 2. studenog 1822., kada se Kata Krajina Šimunova udala za Stipana Vukadina, oboje iz Ornolja.

 

Marići se puno ranije spominju u Kongori nego u Omolju. Jesu li oni u kakvoj vezi nije poznato. Postoji velika mogućnost da su omoljski Marići doselili iz Kongore u Omolju se prvi put spominju 1838., kada su se 21. studenog vjenčali Šimun Marić Iz Omolja i Mara Batarilo iz Mrkodola.

 

Izvor: Robert Jolić: Život i smrt u Duvnu, 2005.

Foto: Ivica Šarac