ZEMLJOPISNI NAZIVI DUVANJSKOG PODRUČJA: Krnjin

objavljeno u: ZEMLJOPISNI NAZIVI | 0

U osnovi ekonima Krnjin nalazi se pridjev krnj, krnji sa značenjem da je nekoj cjelini odbijen, otrgnut ili oštećen godnji dio, pa djeluje nedovršeno odnosno doimlje se nepotpunim. Kad je riječ o Krnjinu, naselju na roškopoljskom području, vjerojatno da je presudna za njegov naziv činjenica da je smješten na brežuljku koji svojim oblikom sliči na krnji stožac golemih dimenzija.

 
Doduše, postoji i mogućnost da je Krnjin nekoć bio naziv posjeda neke osoba koja imala nadimak Krnjo ili Krnje ili pak da je pripadao obiteljima s prezimenom Krnjić, koje su u popisu bosansko-hercegovačkih Hravta katolika biskua fra Pave Dragićevića 1741./1742. godine zabilježene u Osoju pokraj Posušju, Sovićima pokraj Gruda, dok je tada u Brišniku upisano prezime Krnjačić.

 
U izvješću bosanskog biskupa fra Augustina Miletića iz 1813. godine današnji Krnjin ubilježen je kao Karnjani (Krnjani), dakle pripada istoj tvorbenoj skupini kao i Oplećani, Srđani, Rašćani, Borčani, Zagoričani, Potočani, Rujani, Doljani, Vinjani. Teško je proniknuti zašto je kasnije prevladao oblik Krnjin, koji prema tvorbi spada u skupinu ekonima: Batin, Kočerin, Čerin, Gubin, Tarčin, Cazin, Plomin, Varaždin, Petrovaradin, Bršadin.

 
Pridjev krnj, krnji u bosansko-hercegovačkoj ekonomiji: Krna Jela (Foča), Krndija (Cazin), Krnete (Laktaši), Krnja Jela i Krnjeuša (Bosanski Petrovac), Krnjevići (Trebinje), Krnjića Potok (Novi Travnik), Krnjići (Rogatica, Srebrenica).
Iz hrvatske ekonimije navodimo: Krndija (Požega, 96), Krneza (Zadar, 196), Krnežići (Jastrebarsko, 56), Krnica (Vodnjan, 296), Krničari (Pazin, 64), Krnjak (Karlovac, 400), Krnjeuve (Knin, 62).

 
Duvanjski Krnjin spominje i fra Petar Bakula u Šematizmu Hercegovačke franjevačke provincije za 1867. godinu kao naselje s osam kuća i 62 stanovnika.

 
Prema popisu stanovnika 1991. godine Krnjin je imao 164 stanovnika i spada u ona duvanjska naselja u kojima se broj stanovnika smanjuje (1971. godine 228 duša).

 

Tekst: Ante Ivanković: Zemljopisni nazivi duvanjskog područja, 2006.

Foto: Ante Đikić