TRN: Tomislavgradska ratna novina, broj 1, 11. lipnja 1992.

objavljeno u: TRN | 0

Od danas započinjemo s objavom tekstova iz Tomislavgradskih ratnih novina, popularnoga TRN-a, koji je izlazio od lipnja 1992. do konca 1995. godine. Ponovno ćemo zajedno prelistavati tomislavgradske novine koje smo svi sa nestrpljenjem očekivali svakoga petka na kioscima u gradu. Ne zabravimo, osim Radija Tomislavgrad i ponekad priloga Hrvatske televizije, nije bilo kao danas, široke lepeze izvora informacija, u kojima se moglo pratiti što se događa u našem gradu a pogotovo na ratištima koja i nisu tako bila daleko od svih nas. Stoga ovaj list uistinu zaslužuju veliku pozornst i zahvalu svima koji su sudjelovali u njegovu uređivanju i pripremi.

Uživajte u praćenju našega TRN-a u tjednima koji su pred nama.

Uredništvo portala www.mandino-selo.com

 

UVODNA RIJEČ

Mnogi se pitaju: „Čemu služe ratne novine?“ Oni ne vjeruju u potrebu takvoga rada jer ga i ne poznaju. Postavlja se pitanje njihove medijske pismenosti. Poslije velikih birokratskih porođajnih muka, pred sobom, ipak, imate prvi broj. Novine će se baviti ratom. Na žalost, trenutno veliki interes među nama je za zbivanja koja su ostala tajnovito zakopana na Kupresu. Pale su velike ljudske žrtve, puno je mrtvih, zarobljenih, ranjenih. Ono što se zbilo, tek sada se lagano i mukotrpno raspliće. Dobivaju se prvi, jasniji uvidi, obavljene su prve razmjene zarobljenih i mrtvih u onim prvim, košmarnim danima rata. Prvi zadatak koji smo pred sebe postavili bit će poimenično objavljivanje podataka vezanih za sudbine naših najmilijih. Prezentirat ćemo vam spiskove mrtvih, nestalih, već razmijenjenih, onih koje naši pregovarači potražuju od neprijateljske strane, mrtvih koji su negdje na Kupresu pokopani i po mogućnosti točne lokacije njihovih privremenih počivališta.

Drugo područje vašega i našega interesa je svekolika pomoć koju nam šalju, u prvom redu, naši sumještani koji rade diljem svijeta a zatim i strani prijatelji, saveznici i međunarodne humanitarne organizacije. Trudit ćemo se takve podatke precizno, sistematski i pregledno predočavati, jer je moralno ne prepustiti zaboravu pomoć i dobro koje nam drugi čine u ova povijesna, prijelomna vremena u kojima se borimo za našu, demokratsku Hrvatsku. Opisivat ćemo i precizno bilježiti bitna događanja na samom ratištu, ali opet uz zadršku jer neće ići netočne verzije, a kamoli tračevi. Povremeno ćemo vam kroz razgovore predstavljati pojedince koji su se na bilo koji način istakli za ovo, relativno kratko, ratno vrijeme.

Na kraju, pozivam sve one koji nam mogu pomoći prilogom, savjetom, informacijom da nam se jave i na taj način svojim učešćem daju doprinos ovjekovječivanju ovih burnih vremena u kojima živimo Pri tome pišite spontano, nemojte nezainteresirano i indolentno uvjeravati sebe kako niste dovoljno stručni. Ne tražimo filozofsko-proročanske članke već vaše doživljavanje stvarnosti, ili samu stvarnost.

ZAPAMTIMO: ŠTO NIJE ZAPISANO, NIJE NI POSTOJALO!

Glavni urednik Bože Krajina