SPOMENICI KULTURE I PRIRODE DUVANJSKOG PODRUČJA (61): Šujica

objavljeno u: SPOMENICI PRIRODE I KULTURE | 0

Na lokalitetu Solila-Mašeta, kod kuće Zrna, u blizini puta Šujica-Tomislavgrad, nalazi se veća nekropola stećaka (26 ploča, 22 sanduka i sljemenjak). Stećcu su razasuti u tri skupine, slabije su obrade, ima dosta amorfnih oblika, oštećeni, mnogi utonuli u zemlju i bez ukrasa. Pojedine skupine stećaka nalaze se na tri manja tumula.

Na rijeci Šujici, koji kilometar od mjesta Šujica, nalazi se kameni most sa četiri mala i jednim, srednjim, većim svodom. Širina mosta od lijevog do desnog stuba je 17,20 metara, niveleta mosta s jedne na drugu stranu, iznosi 19,40 metara. Solidno je građen od kamenih tesanika a u novije vrijeme popravljen betonom i cementom, što mu umanjuje vanjski izgled i kulturno-povijesnu vrijednost. Do mosta i danas stoje ostaci puta, ponešto u obliku kaldrme, ali izgradnjom nove ceste, napuštenog.

U mjestu Šujica nalazi se jedan most koji je prepravljanjem izgubio svoj autentičan izgled.

Od starih kuća sačuvano je dosta primjeraka ali izgradnjom novih one postaju prostor za ostavu. Kuća Ilije Duvnjaka građena je kao “kuća na ćelicu”, s jednim dijelom podruma i drugim ukopan u terenu. Ima osam prostorija i spada u red zadružnih kuća. Podrum je od tesanaca, kat tesanih balvana. Krov je četverovodni, sa devet redova šimle. S bočne strane po jedna vrata, osam prostorija su odijeljene perdom od dasaka s betonom. Vrijedno je zabilježiti stare kuće Tomića Brajke, Zele Stipića, Stipe Nenadića, Tome Šimić, Ante i Blaža Barnovca, Šimuna Brajke. Sve ove kuće treba zaštititi.

Turska kula, koju nazivaju i šarampov, objekt je sa prizemljem i jednim katom. Vlasništvo je bila danas Ivana Lukača-Anđukića, ranije feudalca iz Tomislavgrada. Ovdje su age bili Repovci, Huseinagići, pa bi jednoj od ove dvije obitelji mogla pripadati kula. Na kuli nema tariba jer je ulazni luk  porušen a izgrađen betonski. Na katu je vidljiv kameni lučni prozoz. Krov sa četiri vode od šimle.

Spomen ploča od granita za uspomenu na formiranje 10. hercegovačke brigade 1942. godine, podigao je SUBNOR na nešto povišenom terenu u Šujici.

Bista narodnom heroju Himzi Salihagiću nalazi se u malom parku.

U muslimanskom groblju nalazi se spomen ploča koju je Hamza Sulejmanagić podigao majci Zlati i braći Smailu i Đulagi. Njih su ubile ustaše kao borce NOV-a.

Spomen ploča od bračkog mramora podignuta u znak sjećanja na 17. prosinca 1942. godine., kada su jedinice II. dalmatinske udarne brigade “oslobodile” (op. I.Š.) Šujicu.

Izvor: Skupina autora: Spomenici kulture i prirode duvanjskog područja, RZZSKP, Mostar 1977.