PREDSTAVLJENA KNJIGA TIHOMIRA DUJMOVIĆA „HRVATSKA U RALJAMA DJECE KOMUNIZMA“

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Večeras je u Tomislavgradu predstavljena najnovija knjiga novinara i publicista Tihomira Dujmovića pod naslovom: „Hrvatska u raljama djece komunizma“.

Uz autora, o knjizi su sadržajno govorili prof. dr. Milan Ramljak, nekadašnji član Vlade RH i veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji i Njemačkoj te Petar Lovrić, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog kajakaškog kanu i rafting saveza te član Hrvatskog olimpijskog saveza.

Na samome početku, uz pozdrav svim okupljenima u dvorani, Mate Kelava, predsjednik MH Tomislavgrad, organizator čitave ove večeri, izrazio je žaljenje zbog činjenice kako se samo sat kasnije, u dvorani Pastoralnoga centra „poklopilo“ predavanje akademika Vladimira Paara, pozvavši nazočne da nakon ove promocije knjige obveznu nazoče i o ovome događaju.

O knjizi je prvi govorio profesor pravnoga fakulteta prof. dr. Milan Ramljak, nekadašnji potpredsjednik Vlade RH. Ispričao je i iznimno zanimljivu priču o svome imenovanju na ovu poziciju. Nakon prvih demokratskih izbora ponuđeno mu je funkcija potpredsjednika Vlade RH koju je odmah odbio, jer se smatrao „kabinetskim čovjekom“, znanstvenikom a ne političarom. Na sastanku kod dr. Tuđmana, nakon što mu je ovaj kazao kako bi se i on sam radije bavio istraživanjem hrvatske povijesti a ne bavio politikom, te kako je vrijeme za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države i da je nećemo ostvariti ako svi budemo distancirani, spremno je prihvatio dužnosti potpredsjednika Vlade RH, koju je obnašao od 30. svibnja 1990. do 12. kolovoza 1992. godine. Složio se s Dujmovićem kako Tuđman, od stotinu bitaka nije dobio samo dvije: bitku s UDB-om i bitku za hrvatski entitet u BiH.

Magistar Petar Lovrić je u nastavku govorio o stanju hrvatskoga novinarstva gdje samo rijetki, a jedan od njih je Tihomir Dujmović, ostaju čvrsti i dosljedni u svome radu, pišu bez obzira na neslaganje s vladajućim garniturama i zbog čega je više puta dobivao otkaze ali nije odustajao.

Na kraju se nazočnima obratio i sam autor koji je kazao kako djeca komunizma nisu sposobna upravljati hrvatskom državom jer im to ne dopušta svjetonazor, jer nemaju niti emocija za Hrvatsku a nažalost takvi bivši komunisti i njihova djeca uvukli su se u sve pore hrvatskog društva i nema segmenta kojeg oni nisu preuzeli. Kazao je, također, kako će nastaviti i dalje pisati i raditi, burno pozdravljen pljeskom svih okupljenih.

Skoro dvosatno predstavljanje ove Dujmovićeve knjige održano je, nakon dužega vremena, u Skupštini HBŽ a kroz čitavu večer program je umješno moderirala Kristina Boras, voditeljica Pjevačke skupine tomislavgradske Matice hrvatske, čiji su članovi otpjevali dvije skladbe – „Pjeva lola, odjekuje gora“ i „Vezak vezla Hrvatica mlada“ i čitali ulomke iz večeras predstavljene knjige.

Tekst i foto: Ivica Šarac