OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA BRIGADE KRALJA TOMISLAVA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U Tomislavgradu je danas obilježena 27. obljetnica Brigade kralja Tomislava, postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane kroz koju je kroz četiri godine rata prošlo nekoliko tisuća vojnika i koja od svoga službenoga ustroja nije izgubila niti jedan ratni položaj.

Svetu misu za sve poginule i umrle pripadnike ove brigade u tomislavgradskoj spomen-bazilici s početkom u 11 sati predvodio je fra Gabrijel Mioč koji je u svojoj propovijedi više puta naglasio žrtvu koju su podnijeli branitelji za našu slobodu. Nakon svete mise, uz zvuke koračnica u izvedbi vojnoga orkestra Oružanih snaga BiH formirala se svečana povorka koja se Ulicom Mijata Tomića uputila do spomen-obilježja gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve stradale i umrle pripadnike ove brigade. Svečana akademija održana je potom u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra gdje su na samome početku unesene ratne zastave svih ustrojbenih sastavnica ove brigade.

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Nakon načelnika okupljenima su se obratili Vladimir Bergman, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, predsjednik HVO Tomislavgrad Mijo Tokić, te prvi i legendarni zapovjednik Brigade kralja Tomislav, general i sadašnji saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je danas bio i službeni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske.

U ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja emotivnim riječima okupljenima se obratila Nikolina Jolić, čiji je otac Frano Krišto poginuo u rujnu 1993. godine.

Na samome kraju svečane akademije prof. Ilija Vučur iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra u Zagrebu, u kratkom, dvedesetominutnom izlaganju izložio je osnutak, ustroj i djelovanje Brigade kralja Tomislava u Domovinskome ratu.

Nakon svečane akademije nastavljeno je braniteljsko druženje u velikoj dvorani hotela Tomislav.

Svima pripadnicima ove postrojbe čestitamo Dan Brigade kralja Tomislava.