OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA OSNUTKA BRIGADE KRALJA TOMISLAVA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Tradicionalno se već godinama drugi dan kulturno-zabavne manifestacije “Proslava dana svetoga Nikole Tavelića” obilježava Dan Brigade kralja Tomislava, postrojbe utemeljene 2. srpnja 1992. godine od dobrovoljačkih postrojbi koje su spremno stale na branik Domovine u travnju navedene godine.

Obilježavanje je započelo mimohodom sudionika proslave središnjom tomislavgradskom Ulicom Mijata Tomića, na čelu s ratnim stjegovima postrojbi HVO-a, od zgrade Općine do spomen-obilježja, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, a duvanjski župnik fra Velimir Bagavac izrekao prigodnu molitvu. Mimohod je  potom nastavljen do tomislavgradske spomen-bazilike gdje je služena sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskome ratu.

Sveto misno slavlje predvodio je fra Jozo Jolić, uz sumisništvo trojice braće svećenika. U svojoj propovijedi fra Jozo je naglasio kako nas je skupila žrtva junaka našega roda koji su namrli našu sadašnjost i budućnost:

– Sjećamo se svih onih koji su imali ljubavi za svoj rod i dom, prepoznali trenutak za ostvarenje slobode, spremno stali na branik domovine i svoga naroda, ne žaleći sebe. Stoga ćemo ovaj dan uvijek održavati i proslavljati jer nas naša nedavna povijest na to obvezuje, naglasio je fra Jozo.

Nakon svete mise nastavljeno je druženje, uz prigodni domjenak, na vanjskom športskom igralištu Osnovne škole Ivana Mažuranića. Potom je u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra prikazan dokumentarni film “Magnum crimen 1945.”, koji govori o bleiburškoj tragediji hrvatskoga naroda.

Tekst i foto: Ivica Šarac