NEDJELJNA PRIČA: Vrijednost svete mise

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

U jednu je trgovinu u Luxemburgu ušla omalena žena i zamolila komadić mesa. Rekla je da nema novca kojim bi trebala platiti zatraženo meso. Uz nju je stajao čuvar koji je bio posve hladan i nezainteresiran za njezinu molbu. 

Mesar ju je upitao:

– Komadić mesa? Čime ćete to platiti?  

Žena je mirno odgovorila:

– Novca nemam, ali ću za Vas prikazati jednu svetu misu.

Oba su muškarca bila nevjernici pa su joj se podrugljivo smijali. Mesar joj je kroz smijeh odgovorio:

– Dogovoreno! Idite, gospođo, u crkvu na misu, a ja ću Vam dati toliko mesa koliko ta Vaša misa vrijedi na vagi.  

Žena je mirno izišla iz trgovine i otišla u crkvu. Nakon nekoga vremena vratila se i predala mesaru listić papira na kojem je pisalo: „Prikazala sam jednu svetu misu za Vas!“ Mesar je na jednu stranu vage stavio papirić, a na drugu stranu jednu kost kako bi se narugao ženi. Kazaljka na vagi nije se pomakla ni za gram. Zatim je stavio i komad mesa na vagu, no opet se ništa nije dogodilo. Mesar je pomakao papirić i utegom provjerio ispravnost vage. Bila je potpuno ispravna. Ponovno je stavio papirić na jednu, a veliku šunku na drugu stranu vage. Ni ovoga se puta kazaljka nije pomakla. Vidjevši sve ovo, mesar se uozbiljio. Shvatio je da u trgovini nema dovoljno mesa kojim bi mogao ispuniti svoje nepromišljeno obećanje i da se Bogu ne valja izrugivati. Darovao je ženi sve što je stavio na vagu i obećao joj da će ubuduće svakoga dana besplatno moći dobiti komadić mesa. Bio je to dan mesareva obraćenja.  

Čuvar u trgovini bio je moj otac. Nakon toga događaja i on se obratio. Gotovo je svakoga dana s velikom poniznošću sudjelovao na svetoj misi. I nas djecu poticao je da često, sabrano, s vjerom i pouzdanjem pohađamo sveta euharistijska otajstva. Zahvaljujući takvomu odgoju ja i moja dva brata postali smo svećenici.  

O, kad bi opet oživio stari hrvatski običaj da iz svake obitelji barem jedan član bude nazočan na nedjeljnoj svetoj misi! Bilo bi i zvanja i blagostanja.

Priredio: fra Petar Ljubičić