NEDJELJNA PRIČA: Oproštenje kao prvi korak do ozdravljenja

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

U belgijskome Arrasu živjela su dva svirača orgulja. Jedan se zvao Itier, a drugi Norman. Zajedno su dijelili radost i tugu, bili dobri prijatelji sve dok Norman nije ubio brata Itierova. Onda su postali smrtni protivnici. Došla je godina 1105., a s njom i strašna epidemija kuge. Sve što su brižljivi ljudi, liječnici, pa i šarlatani pokušavali bilo je neuspješno. Zaraza je nemilosrdno harala i ulijevala veliki strah i trepet. Norman i Itier nisu bili iznimka. Strašno su se bojali epidemije kuge.    

Onda se dogodilo nešto neobično. Gospa se obojici ukazala usrdno ih moleći da odu gradskomu biskupu Lambertu gdje će doznati pravi lijek protiv kuge. Marija je obećala biti prisutna i „objaviti lijek protiv smrtne bolesti.“ Norman je prvi došao na objavljeno mjesto. Ispričao je biskupu svoj san, no ovaj je to smatrao glupošću. Međutim, stigao je i Itier i uzbuđeno ispričao biskupu Lambertu svoju priču ne znajući da se u blizini nalazi i njegov smrtni neprijatelj Norman. Biskup je pokazao na vrlo simpatičan način svoju brbljivost i Itieru ispričao kako je upravo od takozvanoga Normana čuo maloprije istu priču. 

– Kako? Norman? – izišlo je iz Itiera.  

– Ubojica moga brata! Gdje je? Ubit ću ga!  

Njegov je govor pokazivao da to misli ozbiljno. Biskup je kao iskusan dušobrižnik bio razborit i dovoljno bistar pa je brzo spoznao da ovdje nije riječ o slučajnosti, nego o Božjem zahvatu. Izgleda da je Marija željela da se neprijatelji prvo izmire, a tek onda će im otkriti čudotvoran lijek protiv kuge.

 Biskup je pokušao Itierovu hladnokrvnu mržnju slomiti tako što ga je pozvao na oproštenje po uzoru na našega velikog Spasitelja.  

– Oprostiti! Njemu oprostiti? – Itier je od mržnje skoro ostao bez daha. No tada se odjednom promijenio i velikom je snagom ljubav Kristova pobijedila u njemu. Oprostio je svom neprijatelju iz sveg srca. Bilo je to čudo. 

Biskup je slutio da će ova priča ostati zanimljiva, a on će, ako Bog dopusti, osobno nazočiti objavi čudotvorna lijeka. Kad su napokon bili izmireni, otišli su u biskupovoj pratnji u crkvu. Norman, Itier i biskup Lambert ugledali su u crkvi Nebesku Kraljicu na mjestu koje im je u snu bilo objavljeno. Obasjana predivnim sjajem u ruci je držala upaljenu svijeću s koje je kapao otopljen vosak. Onda je, kao što je i najavila, odala tajnu.  

– Blažena Djevica Marija zapovjedila je da voštane kapljice uhvatimo vodom, a vodu damo piti oboljelima od kuge.  

Biskup, Itier i Norman odmah su se s čudotvornom vodom uputili k bolesnicima i dali im piti. Od toga je trenutka bezbroj oboljelih od kuge ozdravilo.“

Priredio: fra Petar Ljubičić