NAŠA ŠKOLA: Priča o školi (3)

objavljeno u: NAŠA ŠKOLA | 0

Piše: Ilija Šumanović

U mjesecu rujnu 1938. počela je nastava. Puno je đaka i mene su smjestili u prvi red, u treću klupu. Sa mnom u razred išli su Grgo Šumanović, Salko Dilaver, Simo Važić i drugi. Do prve polovice godine učili smo pisati crte: ravne, kose, tanke i debele. Drugu polovicu godine pisali smo slova: velika i mala, pisan i tiskana te brojeve. Sastavlajli smo slogove iz bukvara i pokoju imenicu. Tako je završio prvi razred godine 1938./39.

Drugi razred počeo je u mjesecu rujnu 1939. godine. Tek u drugom razredu dobili smo teke, olovke i čitanku uz bukvar, opet sa slikom kralja Petra Karađorđevića. U prvom i drugom razredu učili smo latinicu, jer je Tomislavgrad pripadao Primorskoj banovini.

U prvom i drugom razredu nije bilo nastave po predmetima. Učili smo čitati, pisati slova i brojeve, računske operacije plus, minus i puta. Sastavljali smo riječi u rečenice. U drugom razredu imali smo teke za pisanje i teke za računanje, dvije olovke – suha i mastiljava (tintana). Oba razreda završio sam s ocjenom vrlo dobar (4). Svjedodžbe nismo dobivali, tek po završetku četvrtog razreda, tako je rekao učitelj.

Treći razred počeo je u uobičajeno vrijeme u rujnu 1940.godine. S novim knjigama: Čitanka za hrvatski ili srpski jezik, matematika za računske operacije, priroda za biljni i životinjski svijet. Dobili smo i zemljopis (geografiju) u trećem razredu. Imali smo drveno računalo s kuglicama na stalku. Teke su bile nešto deblje, penkalo -držalo s percetom što se skidalo i stavljalo na držalo. Pisalo se tintom na posebnim tekama što su ostajale u školi kod učitelja. Učio se krasopis.

Nastava je trajala do travnja 1941. godine kada je izbio Drugi svjetski rat. Tada je škola u Mandinu Selu prestala s radom. Gospodin učitelj napustio je školu i otišao – ne znam gdje. Mi đaci vratili smo se kućama u svoja sela. Nastao pravi metež – svi su bili u neizvjesnosti. Opća pomutnja kod svih ljudi – građana, seljaka, radnika. U školi nismo dobili nikakve dokumente o završenim razredima. Tata i stric Vlado dobili su pozive iz vojnog odsjeka da se jave u rezervu. Tata je poslan u Knin, a stric Vlado u Sinj. Uzeli su nam i tri konja za potrebe vojske. Nikad ih nisu vratili. Tatu pred Uskrs doveli na tuđem konju jer je doživio moždani udar. Desna strana mu je bila nepokretna. Za strica Vladu dugo nismo ništaznali. Rat je otpočeo i vojska Kraljevine Jugoslavije se raspala, kao i sama država. Kralj Petar je sa svojom vladom pobjegao u London. Rat je trajao do proljeća 1945. godine.

(nastavlja se)

Izvor: Skupina autora: Sto godina osnovne škole u Mandinu Selu, Zagreb – Mandino Selo, 2010.