NAŠA ŠKOLA: Mak Srđanac – Marko Kovačević: Đačka prisjećanja (1947. -1951.) – XII. dio

objavljeno u: NAŠA ŠKOLA | 0

Pošto smo u prva dva razreda osnovne škole naučili čitati i pisati, najprije latinicu a onda ćirilicu, u trećemu i četvrtome razredu osnovne škole svladavali smo prve pojmove iz gramatike.

Tada smo stjecali osnovno znanje o vrstama riječi, o deklinaciji (padeži), pokušavali razlikovati “prostu” i “prostoproširenu rečenicu” te njezine glavne dijelove, “podmet” (subjekt), “prirok” (predikat) i “predmet” (objekt). Ta su tri naziva upravo tako glasila!

U sastavcima glavni mi je problem bio zamjena domaćega ikavskog govora ijekavskim i pisanje glasa h, kojega, kako je rečeno, nije bilo u mojem zavičajnom ikavskom govoru.

Radi uspješnijeg svladavanje građe i domaće zadaće, učiteljica bi za svako selo ili zaselak imenovala bolje đake da vode “kružok” (rusizam iz sovjetskog školstva), male radne grupe (krug) radi uspješnijeg ovladavanja gradivom. Ta me dužnost zapala za jezik i gramatiku pa smo se za ljepšeg vremena okupljali po seoskim “dočićima” (suhozide ograde) i “čelinama” (pčelinjak) i ponavljali i utvrđivali gradivo.

(nastavlja se)

Izvor: Skupina autora: Sto godina osnovne škole u Mandinu Selu, Zagreb – Mandino Selo.