DUVANJSKA PREZIMENA: Šimundići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Šimundići žive u Tomislavgradu (1 obitelji, 3 člana).

Starinom su iz Odžaka na kupreškoj visoravni, jer tamo je 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio 18-članu obitelj Ilije Šimundića (Elias Simundich). Obitelj uživa i veliki ugled jer 26. studenog 1741. godine upravo pokraj kuće Ilije Šimundića biskup služi misu i dijeli sakrament krizme. Među krizmanicima je i 4-ero Šimundića: Marko, Andrija, Uršula i Ruža, a kumovi su im bili don Andrija Čavlinović (svećenik glagoljaš, biskupov pratitelj na ovom pohodu), a djevojčicama Ivka Bartulović. Četvero se Šimundića ovom prigodom pojavljuje i u ulozi kumova: Ivan, Jure, Lucija i Paula.

“Netragom ih nestaje na Kupresu, kaže K. Draganović, također ne iseljuju odatle, kako se čini, jer ih nigdje ne nalazimo u susjednim krajevima.

Zadnji njihov spomen čini bilješka u MK 23.5.1745. Kata “Šimundica” iz Botuna, što može značiti ženu nekog Šimundića (Šimuna) ili možda uopće neku članicu obitelji Šimundije ili Šimundića.”

Pomalo čudnovato, zar lmotska krajina, konkretno Lovreć, nisu susjedstvo Kupresa, gdje je lakše “preseliti” Šimundiće nego li ih pretvoriti u Šimunoviće, kako to čini Draganović, iako mu je glavni argument za to slično prezime.

U sličnu pogrešku upada i V. Vrčić, koji najprije Šimundiće iz Slivna i Šimundiće iz Lovreća smatra istim plemenom, te da je ih “na Lovreć vjerojatno doveo fra Grgo Milićević koji je došao za župnika 1750. godine”.’ Ako je to vrijeme dolaska Šimundića na Lovreć, onda mu posve odgovara njihov nestanak s Kupresa, dakle odgovarajuće vrijeme doseljenja.

A za seobu mogli su u tim vremenima postojati brojni razlozi, koji su nama nepoznati.

Današnja duvanjska obitelji Šimundića doseljena je s Lovreća.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.