DUVANJSKA PREZIMENA: Klišani

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Klišani žive u Šujici (20 obitelji, 92 člana).

Prezime je nastalo od toponima Klis, mjesta s poznatom i danas dobro očuvanom tvrđavom, smještenom između Kozjaka i Mosora, kojom se štitio pristup Splitu sa sjeverne strane.

Rod Klišana nastao je od Džaja, koji su prije doseljenja u Aržano, a kasnije u Miše, selo na livanjskoj strani Buškog blata, živjeli na Klisu ili u njegovoj neposrednoj okolici. Nakon doseljenja dio Džaja prihvaća obiteljski nadimak Klišanin kao novo prezime.

Biskup fra Pavo Dragićević je 1741/42. godine u Mišima je zabilježio 2 obitelji s prezimenom Klišanin (Clisanin): Dujinu s 18 i Petrovu s 10 ukućana, ali i 3-članu obitelj Ivana Džaje (Ioan Caic). “Slovo “dž” sve do Ljudevita Gaja piše se ulivanjskim maticama naravno na sedam načina: Chaja, Giaja, Gxaja, Cxaja, Cxajja, Caja, Xaja, Czaja. Također se čitalo na različite načine: Džaja, Čaja, Đaja, Žaja.”

Prezimena Klišanin i Džaja još se više diferenciraju u popisu biskupa fra Marijana Bogdanovića 1768. godine, koji u Mišima bilježi 23-članu obitelj Luke Klišanina (Lucas Klisanin), u Vučićima (današnje Prisoje i Golinjevo) 9-člano domaćinstvo Mije Klišanina, a u Glamoču 2-članu obitelj Ivana Klišanina. Istodobno u Rujanima obitavaju dvije obitelji s prezimenom Džajić (Giach): Matina i Andrijina s 12 odnosno 4 ukućanina.

Jedan od Klišana po imenu Tadija 1846. godine preseljava u Mile pokraj Jajca. Prije toga jedno je vrijeme boravio kod rođaka Mate Klišanina u Galečiću, koji je prije nastanjivanja u Galečiću bio u najmu na obližnjoj Borovoj Glavi. Nakon proživljenih 25 godina u Galečiću Mate će Klišanin oko 1846. godine preseliti u Šujicu u zaselak Bogdašić, gdje i danas žive njegovi potomci.

 

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.