ZEMLJOPISNI NAZIVI DUVANJSKOG PODRUČJA: Oronimi (13) – Midena

objavljeno u: ZEMLJOPISNI NAZIVI | 0

U osnovi oronima Midena (1.222 metra) je mid, ikavski oblik imenice mjed, koja je u praslavenskom i staroslavenskom jeziku glasila med6 sa značenjem ruda uopće da bi s vremenom počela označavati slitinu bakra i cinka; mesing, bronca. Ustvari od imenice mid izveden je pridjev posvojni (mid-ena), i to ovdje u ženskom rodu, uz kojeg je vjerojatno stajao i drugi član oronima planina, što će se s vremenom izgubiti kao nepotreban, nefunkcionalan…

Mid (mjed) je bio i glavni materijal za izradu midenica (mjedenica), zvonca prepoznatljiva zvuka, a koja su se stavljala o vrat ovna ili pak vola predvodnika stada. Na ovo podsjećamo, jer Midena i sela u njezinu podnožju bili su tipične stočarske sredine.

Danas možemo samo nagađati što je bilo odlučujuće da upravo imenica mid postane dio etimologijske strukture oronima Midena. Je li se u Midenoj ikada kopala bilokakva ruda? Je li u tipičnom stočarskom ozračju moglo biti odlučujuće zvonce zvano midenica?

Ipak najvjerojatnije je da je oronim Midena izveden od pridjeva smeđ. Naime, smeđ  je nastao tako da je se sjedinio prijedlog „s“ i imenica med6, a onda je po boji mjedi odnosno smeđoj boja ta planina dobila naziv?

Podsjećamo također i na prezime Midenjak u Cetinskoj krajini (u 18. stoljeću poznati sinjski trgovac i bogataš Luka Midenjak), a pripadalo je doseljenicima s duvanjskog područja ili posve određeno iz nekog od sela ispod plainine Midene.

Od sličnih toponima možemo navesti selo zvano Mjedenjak u okolici istočnohercegovačkog grada Gacka.

 

Izvor: Ante Ivanković: Zemljopisni nazivi duvanjskog područja, 2006.