SVETOM MISOM I IZLOŽBOM “HOMMAGE VIRGILIJU NEVJESTIĆU” POČELI OVOGODIŠNJI DANI SV. NIKOLE TAVELIĆA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Svetom misom u 18 sati koju je u tomislavgradskoj spomen-bazilici predvodio župnik fra Slaven Brekalo i izložbom “Hommage Virgiliju Nevjestiću”, u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnoga centra, danas je počela desetodnevna duhovno-kulturno manifestacija “Dani sv. Nikole Tavelića”. Zajednički je organiziraju Franjevački samostan i općina Tomislavgrad. Izložba je organizirana u prigodi 10. obljetnice smrti ovoga svjetski poznatoga grafičara i umjetnika.

U ime organizatora okupljene je pozdravila ravnateljica KIC-a Danijela Papić koja je naglasila kako je Virglije Nevjestić volio i proslavio svoj grad, zahvalivši svima koji su pomogli organizaciju ove izložbe, a posebice obitelji Nevistić koja je nesebično ustupila izložene radove.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin je kazao kako se Virgilijev životni put kretao od Kola, preko Zagreba, do Pariza. Iz svih radova, slika, radova i pjesama vidi se kako je Virglije bio i ostao Hrvat i Duvnjak, iako često i žalostan zbog neuvažavanja drugih ali nikada nije napustio ideju stvaralaštva, hrvatstva i duvnjaštva. Zaključio je kako zbog toga mladima Virglije treba biti i ostati stalni životni uzor i poticaj.

U iznimno emotivnome obraćanju Vesna Jurić-Bulatović iz zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt je kazala kako “naš Tomislavgrad živi kulturu, kao značajni razvojni aspekt ovoga divnoga grada”. Naglasila je kako je prije dana par u Galeriji Klovićevi dvori  otvorena „Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne iz zbirke Karmela Sv. Ilije“, kao i kompleks Trga gange i hajdučke družine u Tomislavgradu a danas je otvorena ova izložba velikanu svjetske umjetnosti, kao još jedan segment izložbe koju je Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu organizirao 2014. godine. Na kraju obraćanja izložbu je svečano proglasila otvorenom.

U ime obitelji Nevistić okupljene je pozdravio Ikan Nevistić. Kratko je citirao riječi pok. Virglilija: “Ja sam znao da će moje vrijeme doći, to što ću možda biti pepeo, nije ni bitno.” Organiziranjem ove izložbe Tomislavgrad je danas ponovno pokazao da itekako jako dobro zna cijeniti sve ono što je Virglije činio za života.

U glazbenim predasima prekrasne skladbe odsvirali su učenici tomislavgradske Osnovne glazbene škole Matea Bagarić, Mihovil Pačar i Andrea Baković.