SLOBODNA DALMACIJA: TOMISLAVGRAD: Osnovan ragbi klub Tomislav

objavljeno u: SLOBODNA DALMACIJA | 0

Na inicijativu skupine entuzijasta u Tomislavgradu je ovih dana osnovan ragbi klub. Novoosnovani klub nosi ime Tomislav, a svojim osnutkom ragbijaši su postali deseti športski kolektiv koji aktivno djeluje na prostoru ove općine.

 

Tomislav je inače prema našim saznanjima prvi ragbi klub u Hercegovini, dok na cijelom prostoru negdašnje Herceg-Bosne djeluje još samo ragbi klub Hrvatski dragovoljac u Vitezu. Zbog te činjenice i nedostatka tradicije u ovom sportu, kako nam reče jedan od osnivača kluba Viktor Drmić, svoju nesebičnu pomoć pri organizaciji, klubu su pružili ragbijaši iz Makarske.

 

-Uz pomoć naših prijatelja iz Makarske i Viteza, lakše smo i brže došli do svih papira potrebnih za administrativnu registraciju kluba, dok su nam oni isto tako osigurali i opremu potrebnu za skori početak rada športskog pogona, kazao je Drmić.

 

Spomenuti su klub naime osnovali tomislavgradski mladići, koji su se ovim sportom već aktivno bavili igrajući ragbi u Zagrebu, a iz tog će kruga, kako doznajemo, biti regrutiran budući trenerski pogon kluba. Za samo pet dana njegovog postojanja ragbi klubu Tomislav već je pristupilo 45 mladića.

 

Novi će klub raditi na pomoćnom igralištu NK Tomislav, na kojem će za tu namjenu uskoro trebati napraviti određene preinake Taj je posao prvi zadatak koji stoji pred upravom novoga kluba, a nakon uređenja i adaptacije igrališta uslijedit će aktivnost na nabavci opreme za momčad. Budući je oprema izuzetno skupa, tomislavgradski ragbijaši, prema našim saznanjima, već traže sponzore u Tomislavgradu, a pomoć očekuju i od hrvatskih ragbi klubova kako onih koji djeluju u RH, tako od brojnih klubova koji pod hrvatskim grbom ragbi igraju diljem svijeta.

 

Već, naime, postoje naznaka da bi takva pomoć uskoro mogla stići iz Australije i Novog Zelanda. Znajući dakle fizičke predispozicije i mentalitet ovdašnjih mladića, ragbi bi u Tomislavgradu lako mogao pronaći svoje poklonike, kako buduće igrače, tako i brojnu publiku.

 

Tekst: Milan Vukadin

(IZ ARHIVA Slobodne Dalmacije, veljača 1999. godine).