Rusi optužili Amerikance za planiranje agresije na ISIS | Danas.hr

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Rusija američke napade na ISIS bez odobrenja UN-a naziva agresijom, a Velika Britanija i Njemačka objavile su kako neće sudjelovati u napadima.

 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je ustvrdilo da bi zračni napadi na islamističke militante u Siriji bez mandata Vijeća sigurnosti UN bili čin agresije, objavila je agencija Interfax, a Velika Britanija i Njemačka objavile su da neće sudjelovati u zračnim napadima. 

“Američki predsjednik govorio je izravno o mogućnosti zračnih napada američkih oružanih snaga na položaje Islamske države (IS) u Siriji bez dopuštenja njezine legitimno izabrane vlade”, rekao je glasnogovornik ministarstva Aleksandar Lukačevič

“Takav potez, dok ne postoji rezolucija Vijeća sigurnosti, bio bi čin agresije i veliko kršenje međunarodnog prava”, dodao je. 

Jednako stajalište izrazio je sirijski ministar za nacionalnu pomirbu Ali Haidar

Sirija traži molbu za odobrenje


“Svaka akcija poduzeta bez odobrenja sirijske vlade čin je agresije na Siriju”, rekao je Haidar novinarima u Damasku. 

“Mora postojati suradnja i koordininacija sa Sirijom i mora postojati sirijsko odobrenje za svaku akciju, vojnu ili bilo kakvu drugu”, rekao je. 

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije nakon sastanka u Berlinu rekli su da njihove države neće sudjelovati u zračnim napadima na islamiste u Siriji. 

Frank-Walter Steinmeier na konferenciji za novinare rekao je da Njemačka nije pozvana da se pridruži zračnim napadima i da neće u tome sudjelovati. 

“Da budemo sasvim jasni, nismo pozvani da to učinimo i nećemo to učiniti”, rekao je. 

Philip Hammond rekao je da Velika Britanija “u potpunosti podupire američki pristup o potrebi uspostave međunarodne koalicije” protiv IS-a, koji je nazvao “barbarskim”, dodavši kako njegova zemlja “ne isključuje ništa” oko načina pomoći toj koaliciji. 

Ipak, na pitanje Reutersova novinara o sudjelovanju u zračnim napadima koje je najavio američki predsjednik Barack Obama, Hammond je odgovorio – “Bit ću jasan. Velika Britanija neće sudjelovati ni u kakvim zračnim napadima u Siriji. Još prošle godine smo o tome raspravljali u parlamentu i na tu temu se nećemo vraćati”. 

No glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona nakon Hammondove izjave rekao je da Britanci ne isključuju vojnu akciju protiv IS-a u Siriji. 

“Što se tiče zračnih napada, premijer ne isključuje ništa i to je službeno stajalište”, rekao je glasnogovornik novinarima. 

Turska u humanitarnim operacijama


Ni Turska ne namjerava sudjelovati u zračnim napadima na IS u Siriji, rekao je jedan turski neimenovani parlamentarni izvor. 

“Turska neće sudjelovati ni u kakvoj vojnoj operaciji, nego će se potpuno posvetiti humanitarnim operacijama”, rekao je taj izvor, ali i dodao da bi Turska mogla dopustiti korištenje svoje vojne baze Incirlik kao logističke potpore akcijama. 

“Turska neće sudjelovati ni u kakvoj borbenoj operaciji i neće slati svoje oružje”, naglasio je. 

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izrazio spremnost da američki zrakoplovi prošire područje svojih napada na položaje IS-a u Iraku, ali i da počnu gađati njihove ciljeve u Siriji.