PUTNIČARENJE PO RAMSKOM KRAJU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Na jednom portalu nedavno pročitah savjet jednog vrsnoga hrvatskoga jezikoslovca koji se, s pravom ljuti, na tuđice koju smo olako prihvatili, a riječ je o turistu, odnosno turizmu, što bismo prema  hrvatskim istoznačnicama preveli kao putničar odnosno putničarstvo.

Slijedom navedenoga naša se putničarska ekipa uputila danas prema našoj susjednoj općini – Prozor- Rami, koja je zaista, po pitanju prirodnih ljepota obilno darovana od Božje ruke tijekom nastanka Svijeta.

Već na samome dolasku svratili smo u Zahum, planinsko naselje u kojemu je rođena Diva Grabovčeva a ubijena  i pokopana na Vranu, na Kedžari.

Uz kip s likom ove nevine djevojke ubijen na pravdi Boga, sagrađena je i replika kuće kakve su prije građene u ovome kraju. Ovdje smo kratko porazgovarali s ovdašnjim žiteljima, koji na žalost, ne žive stalno, ali svaki slobodan trenutak koriste za posjet rodnom mjestu. Kazali su nam kako je tek sedam, osam kuća stalno nastanjeno kroz godinu. Na žalost, u potrazi za poslom, ljudi su se raselili diljem svijeta…

Nakon što smo se pozdravili, zamolili za fotografiju, uputili smo se dalje, do vidikovca od kojega puca pogled na Ramu i jezero, a potom vratili istim putem, odnosno spustili do ceste Tomislavgrad-Rama , načinili još nekoliko lijepih fotografija lijepe Rame i Ramskoga jezera.

Nakon toga krenuli smo prema samostanu na Šćitu prema kojemu se obnavlja cesta, koja bi do Male Gospe, koju slave svi Ramci i zavjetno dolaze baš na taj dan ma gdje bili. Posjetili smo muzej Franjevačkoga samostana na Šćitu, kojega bi preporučili svima za posjetiti.

Nakon detaljne posjete muzeju uputili smo se do jednog objekta – brane – čija je gradnja prouzročila egzodus ovdašnjega stanovništva.

Nakon brane uputili smo se prema Ometalima, Prozoru, Slatini i prije ulaska u Jablanicu skrenuli desno prema Doljanima. Proći kroz ovo mjesto a ne posjetiti ovdašnje groblje bilo bi zaista i grijota i sramota, kao i spomen obilježje otkriveno žrtvama ovoga napaćenoga mjesta u oba svjetska i zadnjem, Domovinskom ratu.

Zaključno na kraju: otiđite na more, prođite prekrasnom  dalmatinskom obalom i otocima, ali nemojte unaprijed donositi zaključak kako se nema što vidjeti i na kontinentu. Rama će dokazati kako se itekako isplati posjetiti ju.